Liten har blivit stor på Kopparvallen när Egnell, som kom från Motala AIF i vintras, har startat de senaste åtta matcherna i ÅFF:s lag i söderettan. På lördag är det ny match hemma mot Kristianstad.

– Det är ju inte superettan eller allsvenskan längre, men mycket är sig ändå likt i ÅFF. Bland materialare och på kansliet är många kvar och jag känner klubben väl, säger Adam.

När många andra av ÅFF:s nyförvärv bosätter sig i Linköping valde Egnell att direkt bosätta sig på orten, trots att det är ungefär en tredjedel så stort som Motala. Han trivs i Åtvidaberg där han bor i en lägenhet nära ett annat nyförvärv han känner från ungdomslandslaget, skåningen Max Olsson.

Artikelbild

| Han känner klubben väl sedan pappa Niklas Egnell var tränare i allsvenskan och superettan. Nu har "maskoten" Adam blivit stor och spelat till sig en startplats på mittfältet i Åtvidabergs FF. På lördagen är det hemmamatch igen, mot Kristianstad.

– Det är ju min första egna lägenhet så det har varit ett stort steg och det var viktigt för mig att inte behöva pendla till träningar.

Har du hittat något smultronställe förutom Kopparvallen?

– Det ska vara Max balkong i så fall.

Hur är det "på byn" när man är ÅFF-spelare?

Artikelbild

| Adam Egnell vill bo i Åtvidaberg för att slippa pendla till träningarna. Han trivs på orten.

– Det märks att fotbollslaget betyder nästan allt. Många frågar och undrar på stan och vi har ett bra publiksnitt. Det är roligt med intresset som finns.

Polarna Olsson och Egnell har en liknande utveckling sedan de kom till sin nya klubb. På bänken i början av serien, men med tålamod har de jobbat på och så har belöningen kommit. Max Olsson har blivit matchvinnare mer än en gång och även Egnell har varit en plusvariant, med startplats åtta matcher i rad och med ett mål och fyra målpass på statistikkontot.

Artikelbild

| Ett mål och fyra målpass har Adam Egnell stått för på elva framträdanden i söderettan. Här har han gjort 1–0 i förlustmatchen hemma mot Tvååker.

– Det har varit upp och ned. Bra försäsong, och det gick snabbt att komma in i allt. Men tungt när man tyckte att man var i form, men inte fick spela.

Tränarbytet?

– Det gav en ny energi i gruppen med Tor-Arne. Det var ju låg energi på slutet med Rickard.

ÅFF är med på övre halvan med 20 poäng på 14 matcher.

– Jag tycker att vi har en stark grupp, som är lätt att komma in i. Många duktiga spelare. Men lägstanivån måste upp. Mot Skövde senast satt vi kvar i bussen i första halvlek, tycker Adam Egnell.

ÅFF-mittfältaren har ett gediget släktträd kring sig, inte bara i form av pappa Niklas. Mamma Linda har spelat i ettan, farbror Marcus har tränat division 1-lag och morbror Calle har spelat i superettan. Farfar Lennart och morfar Håkan är också fotbollsledare.

– Men jag kan mest, säger Adam och ler, samtidigt som han ger en tackande gest till hela familjen.

Vad kan vi förvänta oss av ÅFF resten av säsongen?

– Övre halvan, tycker jag. Men vi vill ju undvika det som var i fjol så först ska vi titta nedåt och hålla de lagen bakom oss, säger Adam Egnell som har tvåårskontrakt med klubben.

Vad har du för mål i framtiden?

– Klart man drömmer om spel högre upp, allsvenskan och utomlands. Men jag vill leva i nuet och njuta av det, och nu är det Åtvid som gäller, säger 19-åringen.