"Börjar från minus tio och jobbar mig uppåt"

Mattias Bäckman kämpar fortfarande med sin skada – men ser positivt mot seriestarten. "Jag är ganska långt fram i tiden mot vad jag trodde att jag skulle vara", säger han.

4 september 2019 15:45

Tiden sedan skadan var framme har varit tung för LHC-backen Mattias Bäckman. Förra säsongen spelade han 18 matcher i SHL och stod för två mål och sju assist. Senast han var med i en tävlingsmatch var dock i november och inför kommande säsong har han ställt in sig på en lång och utdragen rehabperiod. I det stora hela är det ryggen som varit huvudproblemet men där även ljumskar och höfter spökat. Skadorna är inte helt borta – men det går i rätt riktning. 

– Jag visste läget innan säsongen och det är något jag förberett mig på. Jag vet att jag inte är i fullaste topptrim. Jag börjar från minus tio och jobbar mig uppåt. I det stora hela är jag glad över att jag kan vara med och träna och spela.  Problemet med ljumskarna tycker jag har släppt ganska bra. Nu är det mest ryggen jag jobbar med och det är något jag förmodligen kommer få rehaba för resten av karriären, säger Bäckman. 

Och visst har tanken slagit honom att karriären kunnat ta slut redan nu – trots att han bara är 26 år gammal. 

– Det är klart att tanken har slagit mig och den försvinner inte. Det har varit så en lång tid. Sådana problem som jag haft med ryggen och att det inte släpper... Det är nästan enklare att bryta en arm eller någonting och man vet att man är borta i sex veckor, kör rehab i två veckor och sedan är man tillbaka. Det här är något som är lite ovisst och det är det som är jobbigast. Sen har jag jobbat mycket med mig själv och försökt tänka positivt. Men det är ändå ens liv och man har hållit på med hockeyn sedan man var en liten grabb. Det har varit konstigt att vara utan spel så pass länge, säger han.  

Under försäsongen har han stundtals haft ett eget träningsschema där han fått matchledigt vissa dagar och också haft extra vilodagar. Men det har inte alltid varit lätt att hålla sig ifrån att inte köra fullt ut.

–  Man känner sig väldigt dum ibland och vill gärna göra allt som alla andra gör. Det är inte kul att se grabbarna gnugga och bli bättre än en själv. Det är tufft. Men någonstans måste jag tänka på mig själv och min kropp för att jag ska kunna orka och hålla mig hel. Det gäller att vara lite smart. Men det här är jobbigt och svårt och det är ingenting man strävar efter, säger han efterföljt av en suck. 

Under tisdagskvällen åkte laget till Ljungby och spelade försäsongens näst sista match mot ett starkt Malmö. Med på isen fanns också Bäckman som stod för en godkänd insats individuellt trots den tunga 1-5-förlusten. Några skadeproblem märktes inte av från åskådarögon. Dock är han själv inte helt nöjd varken med lagets prestation eller sin egen. 

– Jag är hård mot mig själv och vet vad jag kan. Jag är väl inte nöjd men det känns okej. Man får börja någonstans och jobba sig in i det. Jag vet att jag kan mycket mer, speciellt offensivt, säger han.  

Och skadan, den får du ta dag för dag?

– Ja, det är så det har varit nu och det är något man får leva med. Jag kan inte göra något åt det utan vissa dagar känns det bättre och andra dagar känns det sämre. Man får testa sig själv lite och se vad man klarar av för att sedan trappa uppåt. Det är svårt att ge 100 procent på direkten för då blir det lätt ett bakslag. 

Men du ska spela i seriepremiären som det ser ut nu? 

– Absolut! Det är min målsättning om inget drastiskt händer. Det siktar jag på. 

Mattias Bäckman

Skadan: Den 29:e november 2018 var det senast Mattias Bäckman spelade en tävlingsmatch. Det var mot Luleå på bortaplan och LHC förlorade med 1-2 efter straffar. 

Ålder: 26 år (Född 1992). 

Moderklubb: Linköping HC. 

Övrigt: Kom tillbaka till LHC förra säsongen efter en säsong i EHC Kloten i Schwiez. Har även varit på ett äventyr i Nordamerika där han tillhört lagen Grand Rapids Griffins och Texas Stars i AHL. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi