Här är storlagen som LFC kan möta

Ukrainska Kharkiv avklarat och utklassat – nu väntar betydligt tuffare motstånd för Linköpings FC i Champions league. "Vi tar det vi får", sa lagkaptenen Janni Arnth.

26 september 2018 20:44

Det blev storseger, 4–0 (2–0), i svårbemästrade blåsten på Linköping arena och LFC stormade (!) som väntat vidare till åttondelsfinal. Klart att svenska mästarlaget då blir oseedat – och att det garanterat kommer att bli betydligt tuffare för att ta sig vidare till kvartsfinal i vår.

Eller vad sägs om följande presumtiva motståndare?

Franska Lyon (titelförsvarare) och Paris, tyska Wolfsburg och Bayern München, spanska Barcelona, engelska Chelsea och danska Bröndby. Däremot kan det inte bli svenskmöte med Rosengård förrän eventuellt senare i turneringen. Onsdagens skräll: Manchester City slogs ut av Atletico Madrid.

– Jag har rätt dålig koll, men vet väl ungefär vilka lag som är med. Vi får se på måndag. Det är lottning och vi får ta det vi får, sa Janni Arnth efter sammanlagda 10–1-krossen.

Olof Unogård, tränaren, sa:

– Det är väldigt många av de där klubbarna som vore roliga att möta. Barcelona hade kanske varit något? Men svårt att säga vad som skulle passa oss bättre eller sämre. Tuffare än så här blir det garanterat.

Rätt så.

LFC hade 6–1 i ryggen från bortamötet och inledde nu med två snabba hörnmål (Lisa Lantz och Filippa Angeldahl). Var det till 99,5 procent avgjort redan innan så var det till 100 procent avgjort då. Hemmalaget hade full kontroll, behövde inte förta sig och gjorde det inte heller. Marie-Yasmine Alidou D’Anjou och Tove Almqvist avslutade sedan målskyttet strax före slutet.

Janni Arnth sa belåtet:

– Med det mindset vi har börjat bygga så är det hundra procent varje gång. Vi sätter förväntningarna för oss själva och för laget oavsett om vi möter Rosengård, Kalmar eller Kharkiv. Det har gått bra senaste tiden.

Det har varit en intensiv månad, men för danska mittbacken blev det ett ofrivilligt uppehåll efter huvudskadan mot Göteborg. Nu gjorde hon sin första hela match efter smällen och det gav positiva besked. För hennes del väntar nu också ett fullspäckat schema i oktober med allsvensk avslutning, åttondelsfinaler i Champions league och avgörande VM-kval med Danmark mot Nederländerna.

– Mycket att se fram emot, sa hon och log.

Svårt att hålla fokus?

Hon funderade ett ögonblick innan hon svarade.

– Vet du, den här tiden är den allra roligaste med jobbet som fotbollsspelare. Det är intensivt, men vi är så vana vid det. Det är fantastiskt kul att få vara med om alla stora och viktiga matcher. Full fokus på en uppgift och så vidare till nästa.

Åttondelsfinalerna i Champions league lottas på måndag och spelas 17–18 oktober med returer 31 oktober–1 november. Klart är att LFC då inleder på hemmaplan.

– Vi var beredda på en anstormning till en början och tyckte att det var lite märkligt att den inte kom. Känslan var att Kharkiv inte ens gav sig själva chansen utan lät oss diktera allting från start. Vi gjorde det bra och spelade som vi ville, sa Olof Unogård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten