LÄS MER: Ny sport på väg till Vadstena

– Vi hade tänkt ha sommaruppehåll, men vi tränar ändå. För att laget vill det, det är många som är sugna, säger ordföranden och tränaren Niklas Steklmacher.

Vadstenaidrotten har många idrotter på sitt schema. Nu kommer ännu en. Vi har tidigare berättat om satsningen som planerats av den nyinflyttade Niklas Steklmacher från Stockholm. Nu är satsningen mer konkret.

Klubben Vadstena-Motala amerikanska fotbollsförening har bildats och godkänts av både Riksidrottsförbundet och Sveriges amerikanska fotbollförbund.

– Vi väntar bara på organisationsnummer, säger Niklas Steklmacher.

Smeknamnet blir "Blackhawks" och första träningen med utrustning, hjälmar och axelskydd, blir 5 augusti. Strax före det ska ett företag som tillhandahåller materialet komma till Vadstena.

Träningen ska hållas på konstgräs-spontanidrottsplatsen bakom Vadstena simhall. Hemmaarenan hoppas Blackhawks ska bli Kungsvalla och planen är att den gamla planen intill Rättspsyk ska bli träningsanläggning.

– Men vi diskuterar även med Motala om att spela där, säger Niklas Steklmacher.

Spelartruppen består av 26 personer, men det har hittills bara varit 22 samtidigt på träning. Hälften kommer från Motala, 40 procent från Vadstena och resten från Mjölby och Skänninge.

Sporten har en handfull klubbar i Östergötland, men bara två seniorlag varav Panthers från Norrköping är ett.

– Vi hoppas på seriespel i april 2019, berättar Niklas Steklmacher i nya Blackhawks.

Amerikansk fotboll är en liten sport i Sverige. Superserien finns och under den fyra division 1-serier.

På 1990-talet fanns division 2 och det kanske kan bli en sådan serie nu igen, med Vadstena/Motala representerat.