"Kände att vi hade ett väldigt starkt bud"

Det blir inget historiskt vinter-OS i Sverige 2026.

Den svenska ansökan fick ge sig mot italienska Milano-Cortina – och i ett besviket svenskt läger sätts frågetecken för de olympiska hållbarhetsvisionerna.

24 juni 2019 18:05

När beskedet meddelades utbröt den italienska delegationen i sång och jubel, medan den svenska delegationen var besviken och sammanbiten.

47 delegater röstade för Milano-Cortina och 34 för Stockholm-Åre vid omröstningen under Internationella olympiska kommitténs (IOK) kongress i Lausanne.

Sverige hade betonat att man lagt stor vikt vid Agenda 2020, IOK:s nya påbud om hållbarhet, som innebär att befintliga arenor ska användas och att nybyggen ska komma till användning även efter spelen.

"Erbjöd framtidens spel"

Vi kände att vi hade ett väldigt starkt bud och vi är väldigt stolta över det och lämnar med hög dignitet och integritet, säger den svenske kampanjchefen Richard Brisius till TT.

TT: Var IOK inte redo för Agenda 2020?

Uppenbarligen inte. Vi har erbjudit framtidens spel och vi har kanske varit utmanande. Vi har verkligen levt upp till Agenda 2020 med den nya normen och det nya sättet att arrangera på.

Den svenska drömmen om att arrangera spel lever vidare, säger kampanjchefen, men då vill man arrangera "det nya OS".

Nu ska vi landa i det här och tänka till. Naturligtvis är det viktigt att jobba vidare med våra projekt kring folkhälsa, kring idrotten i Sverige och drömmen om en olympiad i framtiden. Men vi har flyttat fram våra positioner rejält och det är vi stolta över.

Eriksson: 1–1 nu

Det är tredje gången som Italien får arrangera vinter-OS medan Sverige får fortsätta vänta på sitt första. Det var sjunde gången som Sverige försökte få vinterspelen.

I en namnstark svensk delegation i Lausanne fanns bland andra statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria, samt före detta idrottare som Peter Forsberg (ishockey), Frida Hansdotter (alpint) och Stefan Holm (höjdhopp).

Statsminister Löfven var med tidigare under dagen men var på väg till Frankrike och fotbolls-VM när resultatet kom. Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) var på plats i hans ställe och tog kort därpå till orda på scenen:

Jag gratulerar Milano till segern. Vi slog er i en match som tog oss till fotbolls-VM. Nu slog ni oss, så det står 1–1, sade han efter beskedet.

Stöd bland medborgare

Giovanni Malago, ordförande för Coni som är Italiens olympiska kommitté, säger att han är rörd både för egen del och för hela Italien. Intresset bland medborgarna i Sverige respektive Italien var en stor faktor som spelade in, säger IOK-ordföranden Bach.

Jag vill gratulera Milano-Cortina till den här segern. Det är en stor dag för IOK. Vi kommer nu att få se ett OS på anrik mark, säger Bach..

Vinter-OS avgjordes i Italien, med Turin som huvudort, så sent som 2006.

Rättad version: Felaktiv uppgift om den tänkta svenska OS-budgeten borttagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT