IFK:s cupseger viftades bort: "Jag satte den"

Lars Krogh Gerson hade bollen inne men IFK blev blåst på segern och pokalen. "Jag satte den egentligen", sa mittbacken om jättechansen på tilläggstid.

6 februari 2019 19:45

Det har pågått en cup, Atlantic cup, under vårveckorna i Portugal. Det blev kanske en realitet först för spelarna när den jättelika pokalen ställdes upp på innerplanen på Estado Municipal de Albufeira.

Seger över Farense, så var den i "Pekings" ägo.

Den stora chansen att spela hem Atlantic Cup kom på tilläggstid.

Lars Krogh Gerson skickade in en retur från målvakten.

2–1, trodde de flesta.

Men linjeman höjde flaggan, i det som skulle visa sig vara IFK:s bästa chans till cupsegern.

– Ja, jag satte den egentligen. Men de tyckte det var offside. Jag får väl kolla om det var det eller inte när vi kommer hem, sa Lars Krogh Gerson.

Matchen, och cupen avgjordes genom straffar, där var Farense vassast. Två räddningar och IFK Norrköpings brända lägen gav slutresultatet 4–2, vilket gjorde att chansen till att ta hem Atlantic rann ur händerna.

Laget från den portugisiska andradivisionen som på måndagen sparkade sin tränare för nye Álvaro Magalhães hade inga tankar på att bjuda på något gratis, utan satte det första målet när matchen startade.

En hörna nickades nickades nära av Simões, som Isak motade, returen hamnade rakt på David Mouera som knappast kunde missa returen. 0–1.

Det hann smäll till i ramverket både en, två och tre gånger för Farense, bakom Isak Pettersson när Tavinho, Alvarinho och Fabinho skickade iväg sina avslut i första halvlek.

Istället fick IFK en gratisbiljett in i matchen då Pontus Almqvist kapades i den 37:e minuten. Tisdagens födelsedagsbarn, 29-årige Lars Krogh Gerson satte kvitteringen välplacerat.

– Sista passet var inte riktigt där den ska vara idag och inte heller inläggen. Det var många som inte spelat med oss förut och många på ovana positioner. Så i det hela var det väl ganska okej ändå efter omständigheterna, sa Gerson.

I andra halvlek tappade Farense humöret, förstärkte situationer och bjöd på efterslängar. Till slut blev det ett mönster på hela planen. Det fanns många "ledare" på Farenses bänk och de stod och gestikulerade vilt. Domarteamet blev osäkert. Hörnor blev insparkar, Almqvists andra fall i straffområdet lämnades utan åtgärd.

– Jag tycker andra halvlek att domaren var rätt dålig. Det gick emot oss lite. Det blev ingen superbra matcher heller när det blev tacklingar och efterslängar. Vi fick inte upp tempot i spelet, sa Gerson.

Ändå var det allt mer IFK som genom sin bättre kondition orkade arbeta sig igenom hela matchen.

De vassaste chanserna kom logiskt på slutet.

Men den hetaste chansen blåstes för offside.

Sedan kom den avgörande straffläggningen.

– Vi ska slå dem ändå, sa Gerson.

Atlantic Cup

IFK Norrköping–Farense 2–4 ef. str, 1–1 (1–1)

Målen: 0–1 (17) David Mouera, 1–1 (38) Lars Krogh Gerson.

Varningar: David Mouera.

Straffar: 1–2 David Moura, 2–2 Jordan Larsson, 2–3 Simões, 2–4 André Viera.

IFK: Isak Pettersson – Sebastian Detterman, Lars Krogh Gerson, Andreas Blomqvist (ut 68, in Oliver Stefansson) – Ian Smith, Isak Bergmann Johannesson, Filip Dagerstål (ut 23, in Henrik Castegren, ut 45, in Manasse Kusu), Alexander Jakobsen, Alfons Sampsted – Simon Skrabb (ut 68, in Jordan Larsson), Pontus Almqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle