"Jag tror det kan bli bra för oss"

Alexander Fransson är nyfiken på ett femmannamittfält i IFK. "Jag tror det kan bli bra för oss", säger han.

28 januari 2019 16:30

IFK:s nummer sju återvände från Basel i somras och för första gången sedan guldåret 2015 är han med i en försäsong från början – undantaget landslagslägret till Qatar i början av året.

– Jag har inte haft en ordentlig försäsong sedan jag flyttade egentligen. Jag fick alltid någon vecka extra ledigt i Basel också och kom sent dit, eftersom jag hade varit med på landslag och så. Nu är det skönt att man kan vara med från start och bygga upp sig ordentligt. Det är hårda träningar men det är ju försäsong, precis som det ska vara, säger Fransson när han kommer in i den värmande korridoren efter måndagspasset.

I veckan väntar årets två första träningsmatcher också: division 1-laget Linköping City borta på tisdag (som direktsänds på vår webb) och allsvenska konkurrenten Elfsborg hemma på torsdag.

Ett välkommet avbrott i uppbyggnaden men det är knappast så att formen toppas för det.

– Det är bara att blåsa på på träningarna och det är väl ingen som kommer spela hela 90 minuter heller. Träningsmatcherna är träningar också, även om det blir lite mer matchinvolverat att möta andra lag. Men det är kul att matcherna kommer. Det är segt när man bara tränar, tränar, tränar hela tiden, konstaterar Fransson.

Hur speltiden ska fördelas i truppen under veckans matcher återstår att se. Det lär nog bli många byten också för att inte överbelasta någon så här tidigt på säsongen.

Förmodligen kommer IFK i alla fall att ställa upp enligt 3–5–2, ett system som introducerades så smått under höstavslutningen.

– Det är väl en tanke, att vi ska går över mer mot det. Att ha tre centrala mittfältare i stället, säger Fransson som i så fall lär vara en av dem.

Vad ser du för möjligheter och fördelar med det?

– Det blir som en pyramid och jag tror det kan bli bra för oss. Det blir lättare när vi ska bygga anfallsspel om vi får in en till i mitten. Det är också bra i försvarsspel att man har en extra gubbe i mitten när man kommer längre ner. Då får de gå utanför i stället för att komma emellan oss.

Nyförvärvet Sead Haksabanovic lär säkert aspirera på en central mittfältsroll också.

– Han har sett bra ut. Sen tar det ett tag innan man lär känna varandra i spelet. Men än så länge har det funkat bra. Han är en jättebra kille och har gjort det riktigt bra på träningarna också, säger Fransson.

IFK har haft en blygsam spelaromsättning hittills men ännu kan saker hända. Siste januari stänger det stora fönstret i Europa men svenska klubbar har ytterligare två månader på sig att värva in.

– Om jag får önska kanske jag vill ha in någon spelare till. Men det ser bra ut och det är bra fart på träningarna också. Alla vill verkligen vara med och vara delaktiga hela tiden.

Tappar ni någon då? Kalle kanske är på väg till ett varmare land.

– Det vet jag inte. Det är inte många dagar kvar heller men man vet aldrig vad som händer.

Men du sitter säkert i alla fall?

– Ja, jag sitter säkert, försäkrar Alexander Fransson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh