DMK: "Det är bra tryck i träningarna"

Tisdagen var rena hemvändardagen på Östgötaporten. "De har höjt det ett snäpp till", säger David Moberg Karlsson efter träningspasset.

29 maj 2019 07:00

LÄS MER: "De pratade inte ens med mig"

Medan Linus Wahlqvist satt i avbytarbåset civilklädd och Arnór SIgurdsson körde ett pass på gymmet var David Moberg Karlsson med på hela IFK:s tisdagspass.

Han kom till Norrköping på måndagskvällen efter att ha bilat hem i två dagar från Prag.

– Jag trodde jag skulle dö, resan hade inte gått ur kroppen så mycket som jag trodde, säger "DMK" efter att ha tränat ett pass i högt tempo på konstgräset.

Han har precis klarat av sitt första halvår som proffs i tjeckiska Sparta Prag och fick återse sin gamla hemmaplan igen.

– Det var riktigt tufft. Det är bra tryck på träningarna, de har höjt det ett snäpp till och har några nya bra spelare också. De som var med nu var ju de som satt på bänken igår. Så här bra kvalité på dagen-efter-träningarna var det inte ifjol så det känns som de höjt sig några nivåer till.

Har du följt dem i år?

– Varje match. Jag kanske har missat någon när jag haft träning men annars så.

Hur ser du på ditt första halvår ute i Europa igen?

– Det har varit upp och ner. Det är jobbigt att flytta, man är hemmakär. Det är jobbigt att komma till ett nytt land med all logistik när man har familj. Men fotbollsmässigt har det gått över förväntan. Jag har fått spela och gjort lite poäng. Till skillnad mot förra gången har det gått bra, säger "DMK" som hade sämre erfarenheter av proffslivet innan han vände hem till Sverige och valde IFK.

Nu trivs han i sin nya miljö.

Sparta Prag slutade trea i den tjeckiska ligan och håller på att bygga upp något nytt. Nyligen blev Malmös norske försvarare Andreas Vindheim klar för klubben.

– Han är norsk men han snackar svenska. Jag träffade honom innan han läkarundersöktes och han är jättetrevlig. De håller på och bygger upp lite nytt där nere nu med Rosicky (Tomas, sportchef och tidigare storstjärna). Det blir bättre och bättre.

Och så är ni många tidigare IFK:are som kommer hit och tränar när ni är hemma.

– Det är väl all cred till alla som jobbar runt föreningen att det är så bra stämning. Man hade aldrig kommit om det varit tråkigt. Man känner sig väldigt välkommen.

Assisterande tränaren Stefan Hellberg tycker att det säger ganska mycket att så många kommer tillbaka på besök när de har semester från sina proffsklubbar i Europa.

– Det är det bästa betyget vi kan få. Det är en sak att Linus (Wahlqvist) och de som är härifrån gör det, men att de här spelarna också vill komma tillbaka betyder mycket. Och de säger att vi har det bra här, men de har det bra den 25:e, säger Hellberg och skrattar.

Är det viktigt också för er som klubb att skapa bra relationer med de här spelarna, de ska kanske vända hemåt en dag?

– Så är det. Det är egentligen bara Malmö i allsvenskan som möjligen skulle kunna värva ett lag för att vinna guld. För oss handlar det om att utveckla spelare och bli bra på det. Spelare som "Alle" (Alexander Franson) och "Totte" (Christoffer Nyman) som är på den nivån hade inte kommit hit om de inte hade varit härifrån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson