IFK Motala: "Vi närmar oss vägs ände"

IFK Motala gör succé på isen. Men samtidigt går klubbens hallgrupp en tuff match i sin kamp om att få kommunen att bygga hall.

Tak eller väderskydd över bandybanan på K bygg arena jobbar IFK Motala fortsatt för och enligt ordföranden Bo Ribers är klubben på väg mot vägs ände om inget besked kommer.

Tak eller väderskydd över bandybanan på K bygg arena jobbar IFK Motala fortsatt för och enligt ordföranden Bo Ribers är klubben på väg mot vägs ände om inget besked kommer.

Foto: Jens Bollius

Bandy2019-12-02 15:15

När laget i elitserien tog fem av sex poäng i veckan hade hallgruppen tre möten med Motala kommuns tre politiska läger.

IFK-ordföranden Bo Ribers är försiktigt optimistisk.

– Vi avvaktar besked nu. Bra diskussioner, men vi närmar oss vägs ände. Vi måste veta nu när vi ska göra kontraktsförlängningar med spelare. Om vi inte kan ge något besked riskerar vi avhopp, säger Bo Ribers.

IFK:s klubbchef Pär Beckne säger att vädret inte kommer att ändras och att bandyns spelordning inte kommer att ändras. Därför är det Motalas förutsättningar som måste ändras.

– Agerar inte politikerna blir det en likadan höst igen nästa år. Nu vet vi att maskinerna i anläggningen inte är så bra som man trodde, säger Beckne.

IFK har framlagt två hallförslag. Dels det som det finns detaljplan för och som finns kalkylerat för i behovsanalysen, "Söderhamnsmodellen". Dels också ett förslag på ballonghall.

De fyra styrande allianspartierna har ännu inte utvärderat IFK:s förslag efter det senaste mötet, men ska framöver ha ett specifikt gemensamt möte i frågan.

– Vi fick en bra information från IFK och när det nu inte går att kyla lika effektivt längre så förstår vi att bandyn är i en besvärlig situation. Men vi ber också bandyn om förståelse för vår beslutshantering, säger Kenneth Söderman (L), tjänstgörande kommunalråd.

Allianspartiernas utgångspunkt är att fullfölja den breddade behovsanalys som nu genomförs och ska vara klar i februari. Där jämförs behoven för hela lokala idrotten.

– IFK efterfrågar vår färdriktning och möjligen kan vi ge ett sådant besked före jul. Men vi måste prata ihop oss, säger Kenneth Söderman.

Från Solidariskt Motala säger oppositionsråd Elias Georges (S) att man vill bygga den "Söderhamnshall" som IFK vill bygga. Den finns med i budgeten hos det gamla styret.

– IFK kan bidra och det finns många aspekter att ta in. Folkrörelsemässigt finns det stort värde i en hall som man också kan använda året runt. Nuvarande anläggning håller inte heller. Men våra alliansvänner måste säga sitt nu, säger Elias Georges.

Sverigedemokraterna var emot den gamla idén med aktivitetshall, men gruppledaren Johnny Karlberg säger att en vanlig bandyhall är mer intressant. Nu har kostnaderna minskat. Han tycker att en ispist som inte fungerar inte är något att ha.

– Nåt måste göras, men vi tar ställning till på onsdag i gruppen vad vi vill, säger Johnny Karlberg.

Karta: XL Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!