– Det är vår inriktning och plan att göra detta i juli, säger Lars Samuelsson, ordförande för Mipab, Motala idrottspark AB.

Löparbanorna för friidrott anlades i mitten av 1980-talet. Anläggningen har löpande restaurerats, men nu är det dags att göra en ordentlig omläggning av underlaget.

– Ja, tittar man på innerbanan så är den rätt dålig, säger Lars Samuelsson.

Fotbollsplanen på IP, A-planen på arenan, var av naturgräs fram till hösten 2011. Division 1-säsongen 2011 flyttade Maif ändå över till C-planen för att naturgräset var så dåligt. På hösten lades det nya konstgräset på representationsarenan.

Den nya läktarbyggnaden invigdes sedan 2014. Konstgräset har nu dryga sex år på nacken och det har inte fungerat optimalt. Maif blev av med flicklandskamper i F19-EM-kvalet Elite round 2016, då gräset underkändes av Uefa som för snabbt.

Att konstgräset nu byts beror på att det är slitet när snön på vintrarna ska plogas bort. Men det är också en kostnadsfråga när det är billigare att göra om friidrottsbanor och fotbollsplan samtidigt. Värmeslingor finns dragna under IP:s plan, men det har inte använts på grund av dyr el.

Två miljonor kronor för friidrottsbanor och två miljoner för ny fotbollsplan bedöms det kosta Mipab som kan ta lån och har utrymme för investeringen.

Det gamla gräset kan sedan återanvändas på ny plats. Det räcker dock inte till en hel elvamannaplan.

Även bevattningssystemet på IP ska förbättras i samband med ombyggnaden.

Idrottsparkens innandöme planeras även att få en uppsnyggning, med typ stora bilder som på Östgötaporten i Norrköping.

Men namnet Idrottsparken ska inte säljas, trots Mipabs ekonomi där hyreshöjningar i år krävs.

– Nej, det ska heta Idrottsparken, något annat är inte aktuellt, säger Lars Samuelsson.