– En kul utmaning. Jag har ju egentligen aldrig varit borta från IFK. Det gäller att vi vågar fortsätta spela och vågar utvecklas med vårt unga lag, säger han om det nya uppdraget.

Mattias Sjöholm har skrivit ett ettårskontrakt. Han är 45 år och en riktig trotjänare för IFK Motala. Han spelade 20 säsonger i A-laget 1989 till 2010 och fortsatte med B-lagsspel ända till säsongen 2015-2016 då han bröt benet.

Senaste säsongen i allsvenskan var han taktisk coach, som en hjälp till Björn Beckne på bänken när båda tränarna Patrik Spångberg och Daniel Lehnbom spelade.

Artikelbild

| TAR ÖVER. Mattias Sjöholm blir IFK Motalas nye tränare, med huvudansvar i återkomsten i elitserien. "Vi ska våga fortsätta spela och våga utvecklas", säger han.

Nu har Björn Beckne lagt av, Patrik Spångberg varvat ned i B-laget och Daniel Lehnbom gått till Finspång.

Kvar är Mattias Sjöholm som tar huvudansvaret, med Stefan Lönn som målvaktstränare och med minst någon kraft till bredvid sig, lagledare eller hjälptränare.

– Mattias är duktig och det är bra med kontinuitet. Vi ser det som viktigt, säger IFK Motalas klubbchef Pär Beckne om valet av Sjöholm.

Mattias Sjöholm har tränat pojklaget med spelare födda 1997-1998 tidigare. Den generationen har nu tagit plats i A-laget.

Artikelbild

| TAR ÖVER. Mattias Sjöholm blir IFK Motalas nye tränare, med huvudansvar i återkomsten i elitserien.

Men det är hans första huvudtränaruppdrag i ett A-lag.

Så här svarade han i vintras på vilka tränare han själv tagit intryck av:

– Man har nog tagit delar av många och sedan satt ihop det till en kombination. Hasse Ekman var väldigt bra på att förändra en matchbild, Magnus Brodén var bra på att skapa disciplin, och Pär Höckert var bra på defensiven och få laget att kämpa. Ola Grönberg hade ett bra nytänk när han kom utifrån, säger Mattias Sjöholm.

45-åringen har ingen formell bandyutbildning, mer än sin långa erfarenhet av sporten. Men han har varit projektledare i jobbet och haft chefsuppdrag där.

Hur är du som ledare?

– Det viktiga är gruppen, det är den som styr skutan. Jag kan vara auktoritär om det behövs, men jag vill lyssna och lyssnar gärna på bra idéer. Jag vill gärna att hela gruppen bestämmer vad vi ska göra, säger Sjöholm.

Lagkaptenen Erik Ivarsson är nöjd med klubbens val av tränare.

– Det blir jättebra. Han har ju varit med i ledarstaben ett år och han har spelat själv. Han är taktiskt kunnig, kan se detaljer under matcher och mellan matcher, säger Ivarsson.

IFK hade målsättningen nu efter Daniel Lehnbom att ha en tränare som bor på orten och inte pendlar.

– Mattias halkade in på ett bananskal i fjol, men det blev succé. Vi är glada att han ställer upp nu, säger IFK-ordföranden Bo Ribers.

Första passet leder Mattias Sjöholm på torsdag, innebandy och "något mer".

– Nu ska vi komma i gång och träna, ha roligt tillsammans och få ihop gruppen, säger nye tränaren.