I åtta timmar pågår lagtävlingen i Vättern bike games. Det längsta Seraj Yusefi, Ghadir Sarwadi, Zakaria Noori och Jawid Nazari cyklat på en MTB-cykel är sträckan från Vätternrundans kansli till Hallens ungdomscenter när de hämtade cyklarna de fått låna inför loppet.

– Vi hoppas att vi ska orka. Vi ska byta varje varv, säger Ghadir och spricker upp i ett leende.

– Vi ska kämpa hela vägen mot målet, säger Zakaria.

Helt ovana med cykling är de nu inte. Genom det integrationsprojekt som Hallen ungdomscenter driver tillsammans med Vätternrundan, Maif cykel, Studiefrämjandet och Östergötlands idrottsförbund så har de fått upp ögonen för cykling.

– Vi har tränat lite. Så jag har tränat i skogen en gång och det var jätteroligt. Jag är lite nervös inför loppet, men det ska bli kul att cykla med mina kompisar, säger Seraj.

Projektet Cykla tillsammans startades av Matilda Hägglund, ungdomscoach på Hallen, för två år sedan. Då cyklade hon Tjejvättern ihop med ett gäng nyanlända tjejer.

– De gjorde det galant. I år blev det ett större projekt med Halvvättern där vi hade ett gäng som cyklade och nu fortsätter det med mer samarbeten runt Vätternrundande evenemang, säger Hägglund.

Hon fortsätter:

– Jag vill ju att ungdomarna ska upptäcka cykling och Vätternrundans arrangemang. Det är ju en del av Hallens uppgift att involvera ungdomarna i Motalas event och få den att känna sig delaktiga.