Gillgren: "Det är höstens höjdpunkt"

Senast IFK Motala spelade World cup var det utomhusfest i Ljusdal. När östgötarna kommer tillbaka efter ett par decennier är det inomhusspel i Sandviken.

Uppvärmningsbollen är inte ny, men väl den liggande whiteboarden där IFK Motalas lag i omklädningsrummet kan lägga upp taktiken. Tävlingssäsongen är redan i gång för Elias Gillgren och IFK som i veckan spelar World cup.

Uppvärmningsbollen är inte ny, men väl den liggande whiteboarden där IFK Motalas lag i omklädningsrummet kan lägga upp taktiken. Tävlingssäsongen är redan i gång för Elias Gillgren och IFK som i veckan spelar World cup.

Foto: Jens Bollius

Bandy2019-10-09 07:00

– Det är något helt annat nu. Men allting utvecklas, säger IFK-tränaren Mattias Sjöholm som själv var med när det begav sig på Idrottsparken i Ljusdal i slutet av 1990-talet.

Det finns ändå en del World cup-rutin i dagens IFK-lag som fortfarande kan ses som en uppkomling i bandyeliten. Ryske Vitaliy Klyushanov till exempel, han knyter samman då och nu.

Med Vodnik från Arkhangelsk vann Klyushanov i Ljusdal och han har senare även spelat turneringen i Sandviken med Dynamo Moskva.

Klyushanov är inte helt nöjd med hur turneringen utvecklats.

– Förr var det bara för de bästa lagen, men nu handlar det bara om pengar, menar mittfältaren.

Det blir Klyushanov som kan språket när IFK Motala går in i cupen på torsdag, mot Neftyannik från Chabarovsk.

– Det blir svårt, speciellt att möta dem i första matchen. Men alla har chansen, säger Vitaliy Klyushanov.

Även Elias Gillgren, den blott 21-årige backen som kom från Lidköping 2017,  har World cup-rutin. Med moderklubben Villa ett år gjorde han en halvlek mot Norges mästarlag Stabaek. Sedan följde han resten av cupen från bänk och läktare i Göransson arena.

– Det är en stor turnering med många lag. Det är höstens höjdpunkt. Det blir högre tempo och kan bli konstiga resultat. Det kan vara svårt att scouta lag, särskilt de från Ryssland, säger Gillgren.

Att Neftyannik är ett bra lag är dock Gillgren klar över.

– Det är otroligt om vi tar poäng där, vi måste göra en perfekt prestation gånger tio, menar backen.

I matcherna efter är det lite omvänt. IFK Motala slog Sandviken i Svenska cupen och har en bra känsla där. Förra säsongen kryssade IFK mot Saik i Göransson arena. Samtidigt måste Saik ses som favorit.

– De är bra hemma så det blir en rolig match, säger Gillgren.

Frillesås är på papperet svagare än IFK, men Motalalaget har haft svårt mot dem. Förra säsongens stora bottennapp i elitserien var i 0-3-förlusten borta i Halland.

– De kommer att stå lågt mot oss. Där gäller att vara noggranna, säger IFK-backen.

Om World cup är en internationell turnering är också Elias Gillgren en internationell spelare. Han är uppvuxen i Lidköping med spel i Villa och Laik, men pappa Ingvar är svensk och mamma Kirsi är finska. Det gör att han som Sverigefinländare har dubbelt pass och kunnat välja att spela för det finska landslaget. Det har han också valt.

Tre bronsmedaljer har han i VM, två på ungdomssidan och ett på seniornivå. Det var senaste VM i Vänersborg, den säsong han debuterade för Finlands A-landslag.

– Inget lag är uttaget än den här säsongen, men det är klart att jag hoppas komma med i landslaget. Vi ska möta Sverige i Växjö i nya hallen där i Åby och VM går i Irkutsk i april. Jag har aldrig varit i Ryssland och spelat, det skulle vara en ny erfarenhet.

Elias Gillgren hade en bandyturné i Finland i somras, ihop med sin familj. Rasmus Kettunen besöktes i Borgå, Kasperi Hirvonen i Helsingfors och Jussi Aaltonen i Björneborg. Det är Björneborg som Elias mamma är ifrån.

Gillgren har haft en rad anbud från andra klubbar i Sverige, men valt att stanna i Motala.

– Det är mycket som har spelat in. Vi trivs bra och min sambo har ett år kvar på studierna i Linköping. Vi vill båda göra klart det vi startat, liksom. Det sociala spelar stor roll. Vi är ett gött gäng i laget och vi blir bättre och bättre, säger Elias Gillgren som räknar med att ha samma sorts backroll, vänsterback, i vinter som förra säsongen.

Klubbvimplarna ska med till World cup när IFK Motala är tillbaka på den internationella nivån. Lagkaptenen Erik Litzén har med sig vimplar som räcker hela vägen i turneringen om det behövs.
Klubbvimplarna ska med till World cup när IFK Motala är tillbaka på den internationella nivån. Lagkaptenen Erik Litzén har med sig vimplar som räcker hela vägen i turneringen om det behövs.
Kan vifta på öronen

Namn: Elias Gillgren. Ålder: Snart 22 år. Bor: Lägenhet i Motala. Familj: Sambo Therese. Yrke: Studerar till systemvetare, extrajobb på Impleo som support till Cardskipper. Fritidsintressen: Ta det lugnt och vara med kompisar. Förebild: Patrik Spångberg, spelade så många säsonger. Drömresemål: Fiji. Lyssnar på: Allt från svensk pop till finsk rap. Bästa tv-program: Dokumentären om Bill Gates. Favoritlag: Medgångssupporter till BK Zeros. Okänd talang: Kan jonglera och samtidigt vifta på öronen.

Karta: XL Bygg Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!