Futsalstjärnan: Ingen acceptans i fotbollen

Damlandslaget i fotboll har fått kritik för bristen på spelare med invandrarbakgrund.

Årets futsalspelare Nazanin Vaseghpanah tror sig veta varför.

För att vi ska lyckas måste vi bli accepterade trots att vi sticker ut, säger hon till Aftonbladet.

12 november 2019 17:12

I måndags prisades Nazanin Vaseghpanah som årets futsalspelare på Fotbollsgalan. Den nu 32-årige Vaseghpanah slog igenom redan som 15-åring i AIK:s fotbollslag och nominerades samma år, 2008, som årets nykomling på Fotbollsgalan. Men trots två A-landskamper på sitt cv lade hon fotbollskarriären på hyllan redan som 25-åring.

I stället började hon spela futsal med – bevisligen – lyckat resultat. I en intervju med Aftonbladet har Nazanin Vaseghpanah berättat varför hon lämnade fotbollen, men också varför hon tror att det är så få spelare med invandrarbakgrund i fotbollslandslaget.

Många frågar varför det inte finns några unga invandrartjejer och helt ärligt kommer det aldrig att finnas det om de inte blir accepterade först. Först måste alla acceptera att vi många gånger har ett annat sätt att vara på, säger Vaseghpanah till tidningen.
Det är en sak att svära eller vara otrevlig, det ska inte få finnas, men vi har vårt sätt att vara på och det blir en kulturkrock ibland. För att vi ska lyckas måste vi bli accepterade trots att vi sticker ut, har vår attityd och vårt sätt att spela.

Nazanin Vaseghpanah menar att just den acceptansen finns i futsal.

Jag kände alltid inom fotbollen att jag drog mig tillbaka. Jag var hela tiden tvungen att tänka på hur jag var i min fotboll. Här kan jag köra hundra procent.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT