Backen Elias Gillgren och anfallaren Philip Florén, båda uppvuxna i Lidköping vid Vänerns strand, kom till Östergötlands sjöstad, vid Vätterns strand.

– Mycket som påminner om Lidköping här, säger Philip Florén.

– IFK är som Villa innan det byggdes hall i Lidköping, tycker Elias Gillgren.

Artikelbild

| PÅ PLATS. Anfallaren Philip Florén och Elias Gillgren från Lidköping kom till Motala, bland annat för att träna crossfit med sitt nya lag IFK Motala.

Motalabesöket innehöll lite av varje. Det blev innebandy och crossfit-träning med laget, middag med lagkamrater ”på byn”, golf med klubbchefen Pär Beckne, och uppvisande av omgivningarna, bland annat Varamons strand.

Både Florén och Gillgren, som fyller 21 respektive 20 år i år, flyttar permanent till Motala i augusti och båda har tänkt att jobba vid sidan av bandyn.

Hur kommer det sig att ni väljer Motala?

– En chans att spela i elitserien. Jag ville ha en utmaning och en ny miljö och Motala är på väg, tycker Elias Gillgren som närmast spelat back i Lidköpings andralag Laik.

– Man vill ju utvecklas så mycket som möjligt, och nu kommer man till ett ungt lag, en nykomling. Det är ett lag som vill framåt och det vill jag också. Många som strävar åt samma håll, säger Philip Florén som närmast spelade i elitserien och kvalade sig kvar med Tillberga.

Håller IFK i elitserien?

– Det tror jag absolut. Men det blir kollektivet IFK som ska göra det, säger Florén.

Intresset för laget i stan lockar också duon. Roligare att spela i ett förstalag än i ett andralag som de gjort i Lidköping och Västerås.

– Vi har ju sett filmer från när de gick upp och vad jag förstår skrivs det mycket bandy här, säger Elias Gillgren.

Så här beskriver Philip Florén sin kompis Elias Gillgren som spelare:

– En modern back som är bra med boll och inte bara är bra defensivt. Man måste ha såna backar, som kan sätta i gång spelet. Elias kan bygga spel och kan vara ett hot framåt också.

Så här säger Elias Gillgren om forwarden Philip Florén:

– En rapp och explosiv skridskoåkare. Han har ett öga för målet och vet vad målet är. Han har ett snabbt och effektivt skott och ger hundratio procent varje byte.

IFK Motala har förutom dessa två ynglingar också värvat Jakob Edberg från Unik, Rasmus Kettunen från Sandviken och Viktor Uhlin från Blåsut.

Skadeläget i truppen är att Viktor Spångberg inte tränar fullt på grund av sina sjukdomsproblem, men han är med så mycket han kan. Nicklas Öhgren har ryggproblem och skar upp ett jack i foten i kollision med en dörr på fredagens träning, men det ska inte vara allvarligt. Ryggen har han haft problem med tidigare.