En gång i tiden var Mjölby Östergötlands bandystad. Följt av Åtvidaberg med Östen Andersson och BK Derby med Astor Pring i spetsen.

Mjölby hade många framgångsrika år, de spelade många år i bandyns division 2. Vilket är det samma som näst högsta serien i dagens seriesystem.

De nådde även allsvensk status och hade spelare som Dallas Sedwall, Örjan Martinsson samt Inge och Bosse Thor i sina led.

Men varför gick allt sedan utför? Jo, man satsade inte på en konstfrusen bandyplan.

Man kom då allt för långt efter med träning och matcher och spelarna drog sig till platser med konstfrusna bandyplaner.

Några entusiaster försökte dock hålla liv i bandyn några år med hjälp av spelare med allsvenskt förflutet i IFK Motala.

Men nu är bandyn helt borta från denna bandystad som Mjölby en gång var.

Motala som tidigt satsade på en konstfrusen bandyplan blev snart Östergötlands stora bandyfäste. Ett stort tack till Motala konstfrusna isbanekommité med Gösta Perdahl, Lars Svensson, Jan Törnell, Karl-Erik Jern, Ragnar Hallin, Elis Lorin samt Motala kommun för det.

De första åren efter den konstfrusna planens tillkomst var det Motala AIF som var det stora bandylaget i Motala. Efter hand som IFK Motala spelade sig upp i seriesystemet blev det många sevärda och roliga lokalderbyn mot Maif i division 3.

I slutet av 1960- och i början på 1970-talet var det långt gångna planer på en sammanslagning av Maif och IFK Motala-bandy. En styrelse var redan föreslagen och båda föreningarna hade svarat positivt.

Men Maif hade förbehållet att få behålla ungdomsverksamheten. Givetvis blev det då ingen sammanslagning.

Maif slutade sedan helt med bandy 1978. IFK Motala spelade vidare och hade stora framgångar. Man var under 1980-talet ett av Sveriges absolut bästa lag och spelade då två SM-finaler, 1985 och 1987.

1987 blev de också svenska mästare och Motala blev ett känt namn i hela Sverige.

Det här var en smula historia men nu kommer allvaret in.

Motala var tidiga med konstfrusen plan vilket också gav resultat, som framgått. Men utvecklingen har gått framåt både på elitbandyn och på arenorna.

I dag är det inomhushallar med tak som gäller på bandybanorna.

De bästa spelarna söker sig till kommuner där det finns hallar och där hoppas jag att Motala kommun vill vara med. Bandyhallar är nog absolut absolut nödvändigt om man vill vara med bland eliten.

Vi har i dag ett elitlag och att ha ett elitlag i någon av de två stora bollsporterna ger hög status. Inte bara i Sverige utan i hela Norden vilket gör Motala till en attraktiv och framåtsträvande kommun att bosätta sig i.

Att ha ett lag i elitserien är också viktigt rent ekonomiskt för för föreningen. Mer pengar kommer in från sponsorer och via matchintäkter.

Vilket gör att föreningen kan bibehålla sin stora ungdomsverksamhet samt även sitt numera rikskända skridskofritids.