Europa är över – varför inte göra mer av det?

Två matcher och tre dagar. Så mycket mer blir det inte med den här internationella "satsningen". Frågan måste ställas: Varför göra det här så halvhjärtat, Dolphins?

20 september 2018 21:21

Svenska mästarna gjorde det mesta klokt och bra under en säsong som kröntes med guldet i Luleå.

Dolphins fortsatte sin sunda bana med att säkra upp Adnan Chuk på ett monsterkontrakt över fem år.

Den kanske största förespråkaren av alla att testa laget och klubben utanför basketligans ankdamm.

Beskedet att försöka kliva in i Champions League kom inte alls oväntat men beslutet att inte ta bonuschansen i Europe Cup förvånar.

I samma stund som lotten föll på Movistar Estudiantes var Dolphins mer eller mindre utslaget.

Sett till spelare, pengar och kvalité ska inte delfinerna kunna rubba den spanska storklubben över två matcher och även om Dolphins gjorde en bra match blev det till slut minus tolv, 62–74, i Stadium Arena.

Det lär inte bli enklare i returen i Madrid på lördag.

Europa-utflykten är över innan den hinner börja.

Två matcher kort.

Så hade det inte behövt bli.

Det är ett småtrixigt uppdrag att hålla koll på de olika europeiska alternativen och vilka lag som spelar var men det är klart att Dolphins hade en livlina i Europe Cup där Södertälje och Luleå också kommer att försöka kvala sig in – men Dolphins nobbade.

– Det är många aspekter, ekonomi är en av dem. För att spela i Europe Cup så måste vi ha en bredare trupp med fler spelare. Det finns också inte samma möjligheter ekonomiskt i Europe Cup som finns i Champions League om du skulle gå vidare. Utan det är mest kostnader, sa Adnan Chuk till Sporten i veckan.

Fine.

Ett uttömande besked och svar.

Men vad ger den här lilla korta kvalupplevelsen – egentligen?

Det känns som Dolphins mer pliktskyldigt än av vilja och engagemang gav sig utanför gränserna. Ett halvdant försök som det hade gått att göra så mycket mer av.

Det är inte på sin plats att ta några ekonomiska risker, det är inte det vi pratar om här utan att bestämma sig och med full trovärdighet genomföra något som kan rendera i något bra längre fram.

Nu känns det...halvhjärtat.

Även om det inte kommer att bli några mer internationella matcher i Norrköping på ett tag så har i alla fall Dolphins skaffat sig själva fina möjligheter att var med och försvara SM-guldet.

Adnan Chuk sitter inte bara på ett större och tyngre lag, det finns en bredd som vi inte sett sedan laget kuskade runt på tre olika håll i svenska ligan, baltiska ligan och mixade det med Europaspel.

Här matchade och stod Dolphins upp bra mot en stark motståndare – trots att Joakim Kjellbom inte satte en enda poäng och Johnell Smith saknades, axelskadad.

Anes Zekovic ska bli hyperintressant att följa. Shakir Smith visade upp högt och lågt men är en skön lirare.

Annars var det som vanligt: Mikael Lindquist var suverän.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung