Ett sorgset väntande på inget i Motala

Skvallerspalten håller koll i vimlet av den lokala idrotten. Klagosång hörs, ingenting händer. När allt händer på annat håll.

Tak eller inte? Just nu visar Motala kommun tydlig ovilja till ett sådant bygge. Hänvisningen är utredningen om ett idrottscentrum i Varamon. IFK Motala knyter näven, ivrigt över att få ett provisoriskt tak till stånd.

Tak eller inte? Just nu visar Motala kommun tydlig ovilja till ett sådant bygge. Hänvisningen är utredningen om ett idrottscentrum i Varamon. IFK Motala knyter näven, ivrigt över att få ett provisoriskt tak till stånd.

Foto: Jens Bollius

Sport2019-09-16 16:15

När det gäller bandyhall kan noteras i en utblick att Katrineholm i har beslutat om att bygga tak över Backavallen. Klart hösten 2020. Det berättas om solceller på taket som ska minska driftskostnaden och en överskottsvärme som ska ge värme till badhus. I Söderhamn, en annan bandyort som verkat ungefär på samma nivå som Motala, pratas det om att det kan hållas is på den gamla Hällåsen året om numera. Vi vet också att Åby/Tjureda bygger i skogen utanför Växjö.

I första hand ska det hyllas, det arbete som görs på de orterna. Någonting har gått rätt när de för sin orts skull får till detta för invånare och föreningsliv. 

Men i Motala måste parallellen dras. Varför har det inte lyckats här? Klart att alla är skyldiga till att inget hänt. Kommunledningar har slagit rekord i utredningar och inte haft förmågan att ta beslut, och samtidigt har drivkraften inte varit tillräckligt stor från företag, föreningar och medborgare. En ort har de anläggningar man förtjänar.

Hur som helst är det sorgsen stämning i IFK över avvisandet från kommunledningen av en tillfällig bubbla över isstadion. IFK ska ge ett nytt förslag, men läser man Pär Beckne och andra bandyledare rätt finns inte mycket ork kvar. Det är på upploppet. Vad som än gjorts fel i hallarbetet är det förstås sorgligt om bandyn skulle förloras i Motala. Många tycker så, men många har suttit för passiva.

När det gäller innebandyhall, en inte lika omtalad debatt men också betydelsefull, är det en liknande uppgivenhet kring att det på kort sikt inte händer någonting. När det byggs hallar i Mantorp och Rimforsa kommer inte den nya ytan som så många sporter skulle behöva i Motala. Solfjäderstaden vill ha fler tider, men pressas samtidigt hårt från handboll, basket och futsal att dela med sig. Alla vill ha mer och halltiderna räcker inte.

Det som förenar isbandy och golvbandy här är att det måste ske saker nu kring nybyggen. På kort sikt, konkret. Hur provisoriskt det än är. Det klingar inte väl när beskedet är att det ska utredas på nytt om idrottscentrum och att allt ska dras i gång med hjälp av ett Lalandia som ingen har sett än. Det blir för långt fram i tiden för verksamheter som ofta inte blickar längre fram än till nästa målchans eller nästa match.

Apropå innebandy var Lasse Haak, Solfjäderns ordförande, i intervjun förra veckan ungefär lika angelägen som IFK-bandyns Bosse Ribers om bandybubblan. Haak vill få kommunens konkreta ja till planer i Luxorfastigheten. Haak vill utveckla egna produkter i Solfjäderstaden, det ska vara basen i framtida seniorlag i högre divisioner. För det måste det finnas träningsyta.

Dubbleraren Kim Söderstedt har för övrigt tränat med Solfjädern nyligen. Han fyllde ut ett pass när det saknades folk. Får se hur det utvecklar sig. Söderstedt gick till Mjölby AI i fotboll i vintras, men spelade bara en match och ville "hem" till Boren. Något som dock inte tilläts av Mjölby och då blir det innebandy i väntan på ny fotbollsklubb.

Apropå fotboll: Maifs tränare Christer Persson blickar mot nästa säsong, och hoppas på både U17 och U19 i klubbens akademi. Persson ska börja sätta sig in i samarbeten med andra klubbar. "Vi har mycket att ge varandra".

På tisdagen är det hemmapremiär för Motalasonen Henrik Törnqvist i LHC:s SHL-lag, mot Brynäs. Törnqvist hyllar laget, men ser ändå tre nyckelspelare i laget: Målskytten Broc Little och målvakterna Jacob Johansson och Jonas Gustavsson.

Kim Söderstedt gästtränade med Solfjäderstaden i veckan. Dock inte mer än så enligt vad som sades. Han har inte spelat så mycket fotboll i år efter att ha velat gå från Mjölby AI, men inte kunnat gå till Boren.
Kim Söderstedt gästtränade med Solfjäderstaden i veckan. Dock inte mer än så enligt vad som sades. Han har inte spelat så mycket fotboll i år efter att ha velat gå från Mjölby AI, men inte kunnat gå till Boren.
Topplistan vecka 38

Hett

1. Vättern bike games

Höstarrangemanget som förenar olika cykelgrenar blev i Bondebacka den fest som alla hoppats på.

2. Borens IK herr

Har ett komplett lag i fyran och spelar för division 3-avancemang på söndag i Malmslätt. Seriefinal.

3. Team Motala

En mängd lokala spelare och ledare representerar Sverige i veckans parapingis-EM i Helsingborg.

Snett

1. Bandyhallsfrågan

IFK Motala kämpar vidare på eget håll, men frågan är mer avslagen än på länge när kommunen avvisar bubblan på isstadion.

Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!