– Ett skönt besked om att träningen gett resultat, absolut.

Johanna skulle precis kliva på flyget hem efter att i Barcelona sprungit söndagens halvmaraton på 1.15.12 enligt den officiella tiden. Det var 59 sekunder snabbare än hennes tidigare pers på 1.16.11 på 21 kilometer, satt i Stockholm i september.

– De yttre förutsättningarna var riktigt bra, runt 13 grader vid start och solsken. Men jag trodde nog inte att jag skulle kunna springa så fort, med tanke på att jag är ganska nedtränad just nu. Jag kände redan innan start att benen var tunga och det hängde med under hela loppet.

Hon fortsätter:

– Men att tiden då ändå blev så pass bra visar ju att den hårda träningen i vinter har gett resultat. Jag borde kunna springa ännu snabbare än så här när benen känns lättare.

Och tanken är att benen ska vara lättare och rappare om ungefär en månad, när Johanna står inför vårens stora mål. Då går nämligen Barcelona Maraton.

– Jag kommer lätta upp träningen framöver nu, för att toppa formen till den dagen.

Det stora målet då är inte att jaga placeringar, utan tid.

– Jag vill komma under 2.40 och en bra dag borde jag klara det. Jag känner mig mycket mer uthållig i år än jag gjort tidigare, så känslan är att vinterträningen jag gått igenom har gett en bra grund för säsongen. Delar av det loppet kommer gå på samma bana som det här gjorde, så det känns bra att ha varit här en gång nu och i alla fall känt på banan till viss del.

Tiden gav henne en 20:e plats i loppet och titeln bästa svenska.