Ensamme supportern lyfter IFK Motala

Ensam är inte stark, sägs det. Men Erik Edholm bär ensam fram IFK Motala i World cup i Sandviken. "Halsduk räcker", säger han.

Erik Edholm, här tillsammans med Johan Hellmyrs som håller på Edsbyn, följer IFK Motala in i kaklet på World cup. Edholm gillar internationella bandyn. "Drömmen är att någon gång få se IFK i Ryssland", säger Motalakillen.

Erik Edholm, här tillsammans med Johan Hellmyrs som håller på Edsbyn, följer IFK Motala in i kaklet på World cup. Edholm gillar internationella bandyn. "Drömmen är att någon gång få se IFK i Ryssland", säger Motalakillen.

Foto: Jens Bollius

Bandy2019-10-11 19:00

En stor svartvit banderoll i Göransson arena säger "Ensamma är vi starka, tillsammans är vi oslagbara". Det handlar om ett samarbete mellan Saik och Saiks supportrar.

Detsamma gäller förstås alla lag, supportrar på läktaren kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

I Svenska cupen i Lidköping hade IFK:s supporterklubb Forza Blåvitt ett 20-tal supportrar på plats, med flaggor, trummor och hejaramsor.

I World cup i Sandviken är det Erik Edholm alena som hejar.

– Jag är här och kollar och har inget mer än halsduken den här gången, det får räcka, säger han.

Erik Edholm följde inledande IFK-matchen mot Neftyannik på nätet. 2-3-förlusten säger han så här om:

– Jäkligt bra gjort, synd att de inte fick med sig en poäng där på övertid, säger han.

– Lite kändes det som att det var mitt fel när jag inte var där, säger han och ler.

Varför går det annars så bra för IFK nu?

– De har fått ihop gruppen och tar jobbet för varandra, säger supportern.

30-årige Erik Edholm har följt IFK Motalas bandylag i 15 år. Han spelade ishockey i Maif och gick alltid förbi bandybanan på väg till träning och match.

– Det var bra fart på bandyläktaren och där ville jag vara med. Jag ställde mig i klacken och blev kvar, säger Edholm.

Förra säsongen var Erik Edholm på plats på IFK Motalas samtliga matcher, även samtliga bortamatcher alltså. I höst har han varit i Vetlanda på träningsmatch och på Svenska cupen i Lidköping.

På fredagsmorgonen tog han tåget till Sandviken och bor nu med IFK Motala på vandrarhemmet i Högbo under resten av turneringen, så länge IFK är med.

På fredagen såg han några matcher på dagen.

– Det är mycket fart i matcherna, högre fart än i elitserien. De ryska lagen spelar hårt, Vodnik hade 36 utvisningsminuter mot Villa. De smäller på, säger Erik Edholm.

Du ska åka på alla IFK-matcher i vinter också?

– Jag hoppas det, det är planen i elitserien. En dröm vore att få åka till Ryssland och se IFK där, säger han.

Hur kommer det sig att du är ensam från Forza Blåvitt i World cup?

– Långt och dyrt. De har höjt priserna rätt bra här i Sandviken, och vi var ju många på Svenska cupen, säger Erik Edholm.

Men helt ensam är man aldrig och Edholm träffade andra supportrar, som Johan Hellmyrs från Hallstahammar som håller på sin hemorts Edsbyn.

– Jag brukar åka på World cup. Synd att de lade ned i Ljusdal, men det är bättre förhållanden i Sandviken, säger Johan Hellmyrs.

Karta: Göranssons Arena Sandviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!