På rak arm och direkt ur skallen kan jag nämna många viktiga tränare som IFK Motala har haft de dryga 50 år som klubben haft bandy. Gösta Westling förstås, jag har hört mycket om derbydusterna på 70-talet när min far tränade Maif och han IFK.

Sedan kom Pär Höckert, Ola Brodén och Tommy Svensson som låg bakom framgångarna på 80-talet.

På 90-talet tog Hasse Ekman IFK långt, SM-semifinal 1997 och i vågorna efter honom var det Claes Jungewall som ledde IFK till SM-semifinal 1999.

Det finns många som skulle kunna nämnas, men Sandvikenimporten Ola Grönbergs enda säsong minns vi 2008 när det otippat blev SM-kvartsfinal.

Sedan kom Magnus Brodén tillbaka och tog IFK tillbaka till elitserien 2012.

Höckert, Svensson, Brodén och Brodén var alla på plats i kväll på XL bygg arena när IFK kapade åt sig fördel i det pågående elitseriekvalet.

Nu har IFK stor chans att lyckas och gör laget det är det en stor sensation. Minns hur jag och andra "experter" dissade laget i höstas inför premiären.

Om IFK går till elitserien betyder det att Daniel Lehnbom lär skrivas in bland de stora IFK-tränarna i historien, om ni frågar mig.

Visst, det är många ledare som i ett lag fixat vinterns framgång. Pär Beckne ska inte glömmas, han ligger bakom de många fynden av nyförvärv som lyckats, och även Patrik Spångberg, Björn Beckne, Mattias Sjöholm och Stefan Lönn har bidragit.

Artikelbild

Det finns en rad stora tränarprofiler i IFK Motalas historia. Blir det elitserien nu är Daniel Lehnbom en av de som blir ihågkommen, skriver Jens Bollius efter IFK:s seger mot Falun.

Men det här spelet med många bidragande spelare är det Lehnbom som tagit med sig från Södermanland. Eller de andra platser han verkat på.

Spelet fungerade inte i fjol, men har gjort det fullt ut den här säsongen. Lehnbom har gjort IFK till en maskin som inte är beroende av enskilda spelare. Det är guld värt att ha det så när skador och sjukdomar kommer hela tiden i den snabba sportvärld som nu alltid är ett faktum på de högre nivåerna.

Men Lehnboms förtjänst är också minst lika mycket som spelare där han inte bara håller ihop IFK:s starka försvar utan också är en profil som glänser på fasta situationer.

Nu stänkte han först in en straff stenhårt i taket och när han sedan hade lite dålig känsel i handen efter en smäll passade han fram Erik Ivarsson på nästa straff. Han kom på varianten på uppstuds, inget som var planerat.

Erik Ivarsson fick nu göra något han aldrig tidigare gjort i sitt bandyliv, göra mål på straff efter att ha blivit framspelad.

"Vad kreativ han är", sade Ivarsson berömmande om sin tränare Daniel Lehnbom.