Efter 40 år: IFK på väg få damlag igen

Det är 40 år sedan som IFK Motala hade damlag i fotboll. Nu är det på gång igen på det som i dag kallas Askling bil arena på Brinken.

Spelarna samlade i klubblokalen på Askling bil arena, tillsammans med tränaren Klara Mårtensson. Av det här gänget, som spelat U17 i år, hoppas IFK Motala skapa ett damlag i division 4 nästa säsong.

Spelarna samlade i klubblokalen på Askling bil arena, tillsammans med tränaren Klara Mårtensson. Av det här gänget, som spelat U17 i år, hoppas IFK Motala skapa ett damlag i division 4 nästa säsong.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2019-11-15 16:00

I södra Motala är det höstmörker, men i klubblokalen på gamla Kamraternas IP smider ett gäng tjejer planer för en ny vår. Förhoppningen är att IFK Motala ska ha ett damlag i division 4, för 2020. Anmälan ska vara förbundet tillhanda 10 januari.

IFK-laget har spelat i en U17-serie i år, och kommit sist i tabellen, men det är inte det som är grejen. Det viktigaste är att ha roligt och spela fotboll.

– Det har gått bra, vi har haft kul. Spelet har varit bra, även om vi inte lyckats hela vägen. Vi har utvecklat vårt spel och vår laganda, säger spelaren Zanna Svensson.

Bästa matchen i år var när IFK, utan avbytare, hämtade upp 0-3 till 2-3 mot Mantorp efter två mål av Hajrije Krueziu och vara nära poäng. IFK-laget är för tjejer födda 2001 till 2004 och det är det som ska lägga grunden för ett damlag. 20 spelare har funnits i truppen i år.

Klara Mårtensson, nyinflyttade Halmstadstjejen som spelar i Maif, har varit IFK:s tränare de sista matcherna. Nu är det oklart om hon fortsätter, eller om hon ska spela i Maif nästa år. Hon ska spela futsal med Maifs samarbetslag Dribbla.

Det har snackats om att spelarna i Motala inte räcker till för de damlag som finns, typ Boren, Maif och Zeros. Men IFK vill ändå ha ett eget lag.

– Det är höga krav i andra lag. Vi vill att alla ska spela och alla ska synas och göra sitt. Det ska vara kul med fotboll, säger IFK-spelaren Jasmin Ferdousmakan.

IFK söker själv spelare och ledare och hittas det så blir det division 4-spel.

Karta: IFK Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!