LÄS MER: Titta, här är IFK:s nya matchtröja

IFK Norrköping skriver klubbhistoria då man för första gången på 122 år spelar med andra färger än vitt och blått hemma på Östgötaporten.

På onsdagsförmiddagen lanserades det nya matchstället som ska användas i de båda matcherna i Europa League mot Saint Patrick's AFC 11 juli samt 18 juli hemma.

Artikelbild

| Alexander Fransson gillar sina nya arbetskläder som ska användas när han är på utlandsresan till Irland. Kanske det blir fler tillfällen?

Ett inte helt okontroversiellt beslut, men inte ovanligt inom fotbollsvärlden.

Många storklubbar har försökt, med syfte att sälja dyra matchställ.

Det är inte IFK:s främsta syfte.

Tanken är att bygga varumärket starkare i hela Östergötland, genom att använda dess färger.

Gult och blått.

Ett sätt att känslomässigt nå ut till en större marknad.

– Klart att det hade gått att kasta ut ett nytt matchställ. Det här är mer genomarbetat än så, det är en del av en större lansering. Vi började med vår digitala plattform, sedan det här och imorgon kommer en helt ny digital webbshop med nya produkter att lanseras, säger IFK Norrköpings medie- och kommunikationsansvarige Robin Bornehav.

Finns det inte en risk hur det tas emot av supportrarna?

– Hela konceptet kommer från supportrarna, och de fans som vi har runt om i Sverige. Det här är inget nytt utan något som funnits i 20 år. Tanken är att vi ska nå en marknad och andelar som är större än Norrköping.

Hur har det tagits emot de första timmarna?

– Det har varit väldigt mycket reaktioner och det har varit väldigt positivt så här direkt efteråt.

Lagkapten Alexander Fransson var visserligen i det blå laget när IFK tränar på Östgötaporten, samtidigt som de nya matchställen lanserades.

Mot Saint Patrick's blir han gul och blå.

– Det är väl lite häftigt ändå med tanke på vad det grundar sig i. Att det representerar Östergötland. Lite kul att det händer någonting nytt. Gult och blått har man spelat i förut också, så det ska bli kul att göra det igen, säger den landslagsmeriterade mittfältaren.

Efter förlusten mot Sirius har fokus lyfts mer mot ett annat gulklätt lag.

Häcken.

– Gör vi en bra match mot dem så sitter det väl i. Det kan göra att vi växer när vi åker till Irland för att möta Saint Patrick's. Det är små marginaler, Europa och cupspel överlag. De måste vi ha tur i också. Samtidigt ska vi inte vara naiva och tro att vi ska åka till Irland och köra över dem. Vi måste vara ödmjuka mot uppgiften, men samtidigt har vi alla chanser att vinna, säger "Alle" Fransson om Europaäventyret i gult och blått.