De prisas till "Bullens" minne

De har levt var sitt långt liv med idrotten som stor passion. Nu prisas Pia Andersson och Bernt Ljungberg för sina insatser för den lokala idrotten.

15 maj 2019 07:00

– Utan personer som ni så har vi ingen idrottsrörelse. Det är ni eldsjälar som håller i gång det, säger Fågelsta AIF:s ledare Stefan Eklund.

Det var en stämningsfull dag på Sundsparken i Fågelsta på tisdagen. Återigen var det samling för att i Faifs namn prisa idoga eldsjälar, som jobbar i det tysta och utan egen vinning.

Bullens eldsjälspris är instiftat för att minnas och hedra eldsjälen Krister "Bullen" Eklund som gick bort i cancer sommaren 2017. Priset ska gå till någon som verkar i Bullens anda, som lägger ned hela sin själ i sin förening.

Förste pristagaren var Borens IK:s Peter Petré och nummer två och tre prisades i fjol, Fornåsa IF:s Janne Carlsson och Kristbergs IF:s Bengt-Erik Brandt.

Nu går diplom nummer fyra och fem, och en prissumma på 5 000 kronor var, till Motala AIF:s Pia Andersson och Faifs egen hedersmedlem Bernt Ljungberg.

Stefan Eklund höll tal i klubbstugan och pristagarna svarade med lika fina tacktal till den närvarande församlingen.

Om Pia Andersson sade Eklund: "Hon ställer alltid upp och med ett vänligt och trevligt sätt gör hon stordåd. Pia får andra att känna sig välkomna."

Pia Andersson har haft många strängar på sin lyra. Förr spelade hon handboll, volleyboll och basket och hon har sysslat med gymnastik i många år. Pia har också startat bowlingklubben Parant som snart fyller 50 år. Redan 1957 började hon hjälpa till med Motala AIF där hon än i dag hjälper till på A-lagsmatcher och på Vätternrundan.

Bästa minnet säger hon är när hon 2006 fick motta RF:s utmärkelse i guld för insatserna i gymnastik och bowling.

Andersson är dessutom aktiv fortfarande som bowlare. I fjol tog hon silver i veteran-EM i Wien och i år siktar hon på ny medalj i Bologna. Faifs pris blir en bra reskassa till det mästerskapet.

Bernt Ljungberg säger själv att han inte var någon vidare fotbollsspelare, men man kan bli viktig ändå för en fotbollsklubb. I fyra decennier var Ljungberg ordförande, kassör och ledamot i Faif och han har lagt mängder av timmar på gräsklippning och linjekritning.

Ljungberg var ordförande i Faifs bandysektion som en gång i tiden besegrade IFK Motala.

Ljungberg säger att han också ska resa för pengarna, men en del av eldsjälspriset ska han skänka tillbaka till det Faif där han är hedersmedlem sedan ett par år.

– Bästa minnet är när Faif gick vidare i cupen och fick möta IFK Norrköping, säger 90-åringen.

Vad är det bästa med idrotten?

– Engagemanget och kamratskapen, säger Pia Andersson.

– Alla trevliga människor man fått träffa, säger Bernt Ljungberg.

Andersson och Ljungberg

Namn: Pia Andersson.

Ålder: 79 år.

Bor: Hus i Motala.

Familj: Man, son, fyra barnbarn.

Yrke: Pensionär, tidigare IT-konsult i landstinget.

Fritidsintressen: Idrotten, barnbarnen.

Klubbar som brunnit för: Parant, Maif, Boren.

Favoritlag: Motala AIF.

Namn: Bernt Ljungberg.

Ålder: 90 år.

Bor: Lägenhet i Motala.

Familj: Fru, tre barn, åtta barnbarn.

Yrke: Pensionär, tidigare lantbrevbärare.

Fritidsintressen: Fotboll, husvagnen.

Klubbar som brunnit för: IFK Norrköping, Fågelsta AIF.

Favoritlag: Fågelsta AIF.

Aktuella: Pristagare till Krister "Bullen" Eklunds minne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa