de Coubertins klassiska manus till salu

En viktig bit av den olympiska rörelsens historia är till salu. Nu kan den sugne köpa manuset bakom Pierre de Coubertins första historiska tal om förbrödrande tävlingar.

23 oktober 2019 05:10

Den 25 november 1892 lades i ett tal grundstenarna till den moderna olympiska rörelsen. Det var förstås baron Pierre de Coubertin som pratade vid det franska friidrottsförbundets femårsjubileum, och då lade ut orden om hur de antika olympiska spelen borde återuppstå.

Talet hade de Coubertin skrivit ned på 14 tätskrivna sidor, och det manuset är nu till salu på auktionsfirman Sotheby's.

Originalmanuset har aldrig förr visats offentligt, men går i dagarna att se i Los Angeles innan det flyttas till New York, där det visas den 14 till 17 december och sedan går under klubban den 18 december, skriver Sotheby's på sin sajt.

Den hugade får dock räkna med att öppna plånboken rejält för att kunna lägga vantarna på brevet. Priset kan enligt nyhetsbyrån EFE landa på mellan 700 000 och en miljon dollar.

1894, två år efter talet, bildades Internationella olympiska kommittén (IOK), med de Coubertin som första ordförande. 1896 hölls sedan de första moderna olympiska spelen, i Aten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT