Busåkningen stör inför rally-SM

Uppladdningen inför rally-SM i Linköping störs av busåkning. Igen. "Ett jätteproblem för oss", säger tävlingsledaren Stefan Thaleman.

11 augusti 2016 17:11

Om en knapp månad avgörs SM-tävlingen East Sweden Rally med start och mål i Linköping och med de flesta specialsträckorna i skogarna norr om Borensberg. Precis som under uppladdningen i fjol störs förberedelserna av kraftigt ökad trafik och bilister i mycket hög fart på de vägar som kommer att användas.

De höga hastigheterna i kombination med tätare trafik har gjort de boende i närheten oroliga. Det är både farligt och störande. På sociala medier har arrangörerna uppmanat folk att hålla utkik efter busåkarna för att stoppa otyget.

Jätteproblem

– Vi kan omöjligen hålla koll på allt, men nu kommer vi att under vissa dagar och kvällar bevaka vissa vägavsnitt. Vi har också pratat med några av markägarna. Det är ett jätteproblem för oss och vi måste få stopp på det direkt. Sådana här saker ger sporten dåligt rykte. Vi kan inte ha en massa olovlig rallykörning, säger Stefan Thaleman, utan att närmare vilja gå in på exakt vilka sträckor det handlar om.

Vilka är det som kör?

– Det vet vi inte. Det skulle förvåna mig om inte några av dem är förare, men jag inte tror att det är det största problemet. Inte så att någon är ute och åker med sina tävlingsbilar, men det finns säkert de som rekar med personbil. Det kan vara förare, det kan vara publik, det kan vara andra.

– Dagen före tävlingen är det fritt fram för alla förare köra alla sträckor två gånger. Det borde i alla fall räcka för dem, säger Thaleman.

Offentlig handling

Problemet är inte nytt och inte unikt för östgötatävlingen. När exempelvis Sydsvenska rallyt avgjordes i våras uppmärksammades samma bekymmer där och Thaleman tror att rallysporten måste ha hjälp för att hitta en lösning.

– När ansökan lämnas in till länsstyrelsen blir den också offentlig handling. En väg skulle kunna vara att "stänga" uppgifterna om bansträckning fram till dess att officiella programmet släpps i början av tävlingsveckan, säger Thaleman.

Östgötarallyt avgörs 9–10 september.

– I övrigt ser allt bra ut. Totalt blir det tolv mils specialsträckor. Vi kommer också att köra samma publiksträcka vid Saab arena både på fredagen och lördagen. Vi hoppas och tror att det kan locka lika mycket folk som förra året, säger Stefan Thaleman.

En annan nyhet är att en av specialsträckorna mäter hela 3,5 mil, vilket är mycket ovanligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa