Det beror dock inte på att Japan är kvalets bästa lag, utan på att landet som OS-arrangör är garanterat att gå vidare från kvalet oavsett resultat. Därför är det förstås en klar fördel om Sverige hamnar i samma grupp som Brasilien som – på grund av olika villkor i lottningen – är det enda tänkbara alternativet till Japan från den tredje seedningspotten.

De svenska basketdamerna, som aldrig tidigare har spelat OS, är i den fjärde och sämsta seedningspotten och hur lottningen än faller ut är det en tuff uppgift som väntar i kvalet i februari.

Vi kommer behöva göra vår bästa match i livet och det är väl lite så det ska vara, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo inför onsdagens lottning i Schweiz.

Kvalet spelas i fyra grupper som avgörs i Frankrike, Serbien, Kina och Belgien. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till OS i Tokyo.

Världsmästarna från USA deltar också i kvalet, men är precis som Japan garanterade OS-spel hur det än går. Att USA som storfavorit skulle behöva utnyttja den garantin förefaller dock högst osannolikt.