Nordenskiöldsloppet är med sina 22 mil världens längsta skidlopp och precis som Vasaloppet har det en speciell historia.

1883 gav sig två av polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld ut på en rekognoseringstur på Grönland. 57 timmar senare återvände de och meddelade att de avverkat 460 kilometer. Det menade de flesta måste vara en kraftig överdrift. Vilket fick Nordenskiöld att året efter anorda den första upplagan av Nordenskiöldsloppet 1884. Bara för att bevisa att det var möjligt att åka skidor så långt på ett dygn.

132 år senare, 2016, kördes den första upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tappning. Men precsi som 1884 var start och mål förlagt till Jokkmokk.

Artikelbild

| De drygt 400 startande i Nordenskiöldsloppet åker de 22 milen i ett bedårande vackert landsskap.

Året efter körde Thomas Sjögren Gustafsson loppet för första gången och nu är han på plats för att göra det igen tillsammans med Roger Sjöberg och Björn "Nalle" Sjöberg.

Är ni laddade?

– Det tycker jag. Jag åkte ju på influensa för två veckor sedan och det var väl inte den bästa uppladdningen. Men annars är vi laddade och ser med tillförsikt fram mot lördagen, säger Thomas.

Den något snöfattige vintern har gjort att träningen, förutom ett antal weekendresor till snön, till stor del har gjorts på rullskidor. Och där har de inte legat på latsidan.

– Vi har kört sex-åtta mil i veckan så jag känner mig förberedd.

Men nu är det ju inte bara den egna formen som avgör hur tufft det kommer bli. Väderhållandena under loppet är ju minst sagt avgörande för hur jobbigt det kommer bli att ta sig de 22 milen.

– Det kan ju bli snö. Just nu är det ju plusgrader men det ska bli minusgrader till på lördag. Så vi hoppas ju att det ska frysa till så det blir räls. Då blir det snabbt i spåren. Men kommer det mycket nysnö så blir det ju tufft. Då kan man ju inte ha klister utan måste köra med vanlig valla, säger Thomas.

Thomas och Roger har kört en gång tidigare. För Björn blir det nu tredje starten i loppet.

Vad har ni lärt er av de loppen?

– För en annan som är motionär så gäller det ju att känna efter och ta det väldigt lugnt. För mig handlar det ju om att komma i mål, vilken tid det blir spelar ingen roll. Det är att komma i mål som är förhoppningen. Sen vet man ju aldrig, det kan komma krämpor under loppet. Det är ju väldigt långt och influensan jag hade har ju tagit ner mig, säger Thomas.

Han fortsätter:

– Roger har ju fått vara frisk i år så för honom tror jag det kommer gå bra. Med Nalle vet man ju aldrig. Fryser det till och blir rälsåkning så kommer det nog gå jäkligt bra för honom.