"Ett ekonomiskt tapp i 20-miljonersklassen"

Astrid Lindgrens Värld öppnar inte som planerat den 15 maj. Dessutom tvingas man säga upp säsongskontrakt – och permittera majoriteten av personalen.

25 mars 2020 15:00

– Utifrån den nuvarande situationen i samhället gör vi bedömningen att vi inte tillåts öppna den 15 maj.

Så löd beskedet från Jocke Johansson, VD för Astrid Lindgrens Värld, på onsdagsförmiddagen.

Något nytt datum, då parken kan förväntas öppna istället, är i nuläget inte bestämt. Men Jocke Johansson garanterar att man står väl rustade för en snabb öppning – om riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten förändras.

– Vi har en intern plan, och jag kan lova att vi står redo när vi väl får tillåtelse – vi behöver bara några dagar på oss.

 

Beslutet om att skjuta på öppningen innebär också en del nödvändiga besparingsåtgärder, för att hantera den ekonomiska situationen.

– Vi har tappat 98 procent av bokningarna jämfört med ifjol, och om öppningen skulle dröja en månad räknar vi med ett ekonomiskt tapp i 20-miljonersklassen, säger Jocke Johansson och utvecklar:

– Inledningen på året är redan "röda siffror", eftersom vi lever på det vi tjänade under förra säsongen – och den negativa effekten blir ju dubbel, om vi också tappar alla budgeterade intäkter under maj.

 

På personalsidan har man beslutat att genomföra korttidspermitteringar av cirka 50 anställda. Och därtill varslas all säsongspersonal om uppsägning.

– Men på teateravdelningen gör vi inga permitteringar alls. Det är vår kärnprodukt, och har vi inte den på plats när vi väl kan öppna, så har vi inte så mycket att erbjuda.

Hur har ni resonerat kring beslutet, med tanke på er position som den lokala turistnäringens stora draglok?

– I ett hänseende har vi full förståelse för vår påverkan. Men samtidigt måste jag ta hänsyn till att det här företaget växer, och kan blomstra över tid, säger Jocke Johansson.

– Och vi har försökt skjuta på beskedet så länge som möjligt, just med tanke på att så många andra påverkas av hur vi agerar, tillägger marknads- och försäljningschef Lena Möller.

 

På Vimmerby Turistbyrå tar man emot ALV:s besked med blandade känslor.

– Ja, vad ska jag säga … hoppet finns ju ändå!

Piroska Kallay, ansvarig på turistbyrån, fortsätter:

– Jag väljer att vara positiv, och hoppas att de öppnar så nära det ordinarie datumet de bara kan. Och jag hoppas att det här skapar ett sug efter att åka hit till Vimmerby.

 

Fotnot: Öppningen av Astrid Lindgrens Näs, som var planerad till 9 april, skjuts också på framtiden. Alla inplanerade evenemangen där kommer att få nya datum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Kennmark

Ämnen du kan följa