Anna Strand heter den nya köksansvariga kokerskan i Tjällmo skolkök. Hon vill sätta tonen i köket med nyttig vällagad mat från grunden och har en del egna idéer. 

Det är sportlovets första dag och Anna möter upp med ett stort ett leende och den karaktäristiska vita kockmössan på huvudet. Det minskade barnantalet på lovet ger större svängrum för egna anpassningar av barnens matsedel. 

– Jag håller på att förbereda lite "stompa", en typ av bröd, som barnen på fritids ska få till mellanmål, säger hon och pekar mot några skålar på köksbänken. 

Artikelbild

| Ulrika Johansson

Även annars har Anna möjlighet att anpassa både matsedeln och grönsaksbordet efter eget tycke och smak och de förutsättningar som finns i verksamheten i Tjällmo. 

– Tidigare lagade jag mat till cirka 500 barn, här i Tjällmo är det 150 barn. Blir det rester över en dag kan jag använda dem dagen efter och till exempel göra stekt potatis av gårdagens kokta. Och jag kan komponera en sallad efter de råvaror som jag själv väljer att beställa hem, säger Anna. 

Barnens måltider är näringsberäknade och inköpen till köket styrs av både pris och andra kvalitetsmässiga krav, som råvarans miljöpåverkan och livsmedelsproducentens djurhållning, förklarar Anna. 

De livsmedel som används i verksamheten i Tjällmo utgörs till 59 procent  av certifierade ekologiska produkter. Det placerar Tjällmo nära det nationella mål på 60 procent som regeringen satt på den offentliga livsmedelskonsumtionen i Sverige till år 2030.

Artikelbild

| Ulrika Johansson

Flytten från staden till Tjällmo har inneburit ett minskat tempo och närmare relation till de som Anna dagligen lagar mat till, något hon också välkomnar. 

– Förut såg jag nya ansikten varje dag, nu känns det som att jag snarare kommer att kunna lära mig vad alla heter, konstaterar hon med ett leende.

Artikelbild

| Ulrika Johansson

Anna är också engagerad i att minska matsvinnet på Tjällmo skola. Varje år slängs i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken, enligt aktuella siffror från Livsmedelsverket.

I Tjällmo skolkök inleddes krafttag mot matsvinnet i och med kommunens satsning på en daglig registrering och vägning av maten som kastas i verksamheten från och med hösten 2018.

Artikelbild

| Ulrika Johansson

– Motala kommun har satt upp ett mål på 15 gram kastad mat, alltså den mat eleverna skrapar av sina tallrikar, per person och dag och det är ett mål vi ska nå, säger Anna. 

Barnen skrapar av den mat de inte orkat äta upp i den gröna avfallspåsen som står placerad där barnen ska ställa disken. Hittills har det inte behövts mer än en påse vid lunch, enligt Anna. Det är den påsen som sedan vägs för att få statistik på matsvinnet. 

Artikelbild

| Ulrika Johansson

Samtidigt tycker hon att det finns mer att göra. Det är viktigt att informera barnen i Tjällmo om både de miljömässiga och ekonomiska aspekterna i att minska på matsvinnet.

– Jag kan se en trend i att matsvinnet går upp när det serveras mat som är populär bland barnen. Jag tror det beror på att många då tar för mycket mat och blir mätta och då slänger de mer mat. När de vet att de inte tycker om maten som serveras tar de mindre mat och då blir svinnet mindre. 

Artikelbild

| Ulrika Johansson

För närvarande är det 59 olika köksenheter med sammanlagt cirka 160 medarbetare som arbetar med att dagligen köpa in, laga och servera mat i Motala kommun. 

– Tidigare, på Södra skolan, var vi fyra heltidsanställda nu är det bara jag och en halvtidare som gör mig sällskap vid middagen. Men jag känner mig inte ensam, det är skönt att kunna ta egna beslut och få ut det jag vill av dagen, säger Anna och skrattar.