"Vi hade inte haft pengar till det här"

EU-projektens värde är betydande, både för den lilla människan och kommunen som helhet. Det menar skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton.

9 maj 2019 17:23

– Projektet som handlar om sysselsättning (Gardens of possibilities) betyder otroligt mycket för deltagarna. Uppdraget stärker dem för att komma tillbaka till arbetslivet. Jag ser flera dimensioner med projektet till förhållandevis lite och välinvesterade pengar då EU står för 75 procent av kostnaden. Det är en jätteuppväxling på våra skattepengar och hela trädgården kommer ju Valdemarsvik till godo, säger han.

Sparbanken Valdemarsvik var arenan för torsdagens informationsdag om de tre lokala EU-projekten. En betydande del av arbetena kretsar runt att utveckla EU-samarbetet över nationsgränserna. Enligt Carl Hamilton är syftet enkelt uttryckt att uppmuntra städer och regioner från olika medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom till exempel gemensamma program, projekt och nätverk.

– Det här kräver en skicklig ekonom, duktiga projektledare och att de som backar upp dem kan sin sak. Allt det där har vi redan i Valdemarsvik. Idag har vi möjlighet att lägga mycket krut på medborgardialog som vi annars inte hade haft pengar till, utvecklar Carl Hamilton.

De tre EU-projekten i korthet:

Coast4us: Skapar en detaljplan för Ekön. Tittar på promenadstråk, vandringsslingor, lekplatser och skyltar för ökad tillgänglighet.

Smart Marina: Arbetar för att förbättra hamnen i Fyrudden med fler båtplatser och ett uppfräschat servicehus med duschar och toaletter.

Gardens of Possibilities: Tar fram en stadsnära trädgård med växthus. Öppnar för arbetsträning med trädgårdsskötsel och grönsaksodling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa