– Spontant är vi jätteglada. Det är fantastiskt roligt att få den här framgången, säger Peter Karlsson (M).

När han presenterades som Vadstenamoderaternas förstanamn sade Arne Sjöberg (M) att "de toppade laget".

Är det en Petereffekt vi ser nu?

Artikelbild

| Dan Olsson (SD) hoppas att partiets framgång i valet ska leda till samarbeten med övriga etablerade partier i Vadstena.

– Det vet jag inte (skratt), men jag är väldigt hedrad och glad, men det är ett lagarbete naturligtvis. Alla har kämpat med det här, men visst är det roligt att vara förstanamn och att det gått bra.

I år har Moderaterna haft ett nytt koncept för att nå ut till väljarna. Genom valfilmer har kandidater och sakfrågor presenterats på Facebook.

– Vi har haft uppemot 30 000 visningar på våra valfilmer, säger han.

Moderaterna är nu största partiet i Vadstena.

– Det är ju roligt, för mig veterligen var det länge sedan det var så.

Har ni börjat fundera på samarbeten för en politisk majoritet ännu?

– Nej, det har vi inte. Vi ska träffa moderata styrelsen här framöver och prata framtid. Framförallt ska vi se onsdagens resultat när allting är hopräknat ordentligt så att vi vet hur det blev. Det är tajt uppe i toppen, säger han.

Sverigedemokraterna tillhör också det här valets vinnare i Vadstena. Resultatet under valnatten visade på att partiet fått 7,1 procent av rösterna och får tre mandat i kommunfullmäktige.

– Det var egentligen rätt så väntat. Det har följt många andra kommuner så att det här trodde vi nog på redan från början, säger Dan Olsson (SD).

SD har redan nu ett mandat i kommunfullmäktige med ingen person som sitter på det mandatet.

Kommer ni ha personer att sätta på alla mandat?

– Jajemen, det har vi.

Hur ser du på er roll i Vadstenapolitiken framöver?

– Jag hoppas på att vi kan samarbeta med egentligen alla partier för Vadstenas bästa. Vi kommer ju inte in där för att skapa kaos utan alla är vi ju Vadstenabor och vill framåt Vadstena så att allt blir bra för kommuninvånare och oss själva också, säger han.

Vänsterpartiet i Vadstena ökade och får ytterligare ett mandat i fullmäktige. Dag Källman (V) sade under valnatten att de redan under valrörelsen märkt av det ökade intresset för partiet och han tror att Vänsterpartiet i Vadstena kommer att öka även efter valet, inte minst på grund av att partiet driver frågan om sex timmar arbetsdag.

Även Centerpartiet gjorde ett bra val och får enligt det här valresultatet tre mandat i kommunfullmäktige.