Militärens övningar väcker reaktioner

Militärens högljudda övningar väcker blandade reaktioner på Facebook.

13 november 1915 21:19

Det har dundrat över Vättern sedan en vecka tillbaka. Försvarsmakten är nämligen mitt uppe i en intensiv övningsperiod på Kråks skjutfält.

"De här övningarna är oerhört viktiga för våra krigsförbands förmåga men en del av de närboende kan uppleva ljudnivåerna negativt. Därför försöker vi vara tydliga med tider när vi övar så de ska veta om det i förväg", står det på Försvarsmaktens hemsida.

Enligt bataljonschef Magnus Frykvall är Kråks skjutfält ett av få kvarvarande skjutfält där krigsförband kan öva med samtliga vapensystem. Vadstena kommun har även gått ut med ett meddelande på kommunens hemsida:

"Under några veckor framöver kommer Försvarsmakten genomföra skjutövningar med grovkalibrig ammunition på Kråks skjutfält vilken kan medföra störande buller."

I Vadstenagruppen på Facebook har skjutövningarna väckt blandade reaktioner. Vissa undrar vad det är som låter. Vissa är kritiska till övningarnas syfte, medan andra står bakom Försvarsmakten. Här följer ett axplock av inlägg och kommentarer som finns att läsa i gruppen.

" Hemskt oljud som skakar hus och fönster", skriver Lena.

"Vet nån vad det är som låter som låter som åska?", skriver Matz.

"Är det nån som vet om denna övning pågår hela veckan? Eller var man kan hitta info om när dom ska ha övningar? Har 2 livrädda hundar här som inte vill gå ut", skriver Yasmin.

"Låt militären öva!", skriver Per, ett inlägg som gillats 19 gånger.

"Hur kan det ens vara möjligt att hålla på i flera dagar?! Jag trodde att Sverige är ett fredligt land, där man lär sina barn att inte slåss (läs: bomba) med andra.. Så varför ska man hålla på och "bara träna" på att bomba? Grrrr..", skriver Liga.

Vill du dela dina upplevelser av militärens övningar? Kontakta oss på tipsa@mvt.se!

Tider för skjutningar

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/viktiga-meddelanden/skjutfalt-och-avlysningar/

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!