– Nu är det skrivet - äntligen, säger Peter Karlsson (M).

– Vi, politiker och tjänstemän, har nått starten på vår resa, säger Dessie Forsén (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Många har längtat efter att det ska hända något i hamnen och frågan om en ny servicebyggnad med servering har varit aktuellt i många år.

Artikelbild

| Glada miner när Peter Karlsson (M), Dessie Forsén (S) och Anika Toll berättar att det nu är klart med ett avtal om en ny servicebyggnad i hamnen.

Under onsdagen undertecknades det avtal som man under det senaste året jobbat med att komma fram till.

– Det innebär att projekteringen kan påbörjas, säger samhällsbyggnadschef Annika Toll.

Projekteringsarbetet kommer att påbörjas redan nu i höst och beräknas vara klart till hösten 2019. Då ska alla bygghandlingar och bygglov vara klara.

– Nästa steg efter det är byggnation, säger hon.

Fastighetsverket äger den aktuella marken och bygger och Vadstena kommun kommer att hyra. Det nu tecknade avtalet är en garanti för att Fastighetsverket har en hyresgäst. Samhällsbyggnadsnämnden och berörda tjänstemän kommer att ha insyn i projekteringsarbetet och byggnationen anpassas efter kommunens behov.

Utgångspunkten är att den nya byggnaden innehålla, hamnkontor, toaletter, dusch, bastu, tvättstuga och städutrymmen. Därtill en möjlighet till uteservering och utrymme för enklare beredning av livsmedel till uteserveringen.

Området är viktigt för båtgästerna , men också viktigt för Vadstenaborna.

– Vi vill ha en fin och trevlig park också vi som bor här, säger Dessie Forsén.

I och med en ny hamnbyggnad ska hela området fräschas till.