"Det gick igenom utan diskussion"

Under sommaren och hösten togs entréavgift ut på prov i klosterkyrkan. Nu blir avgiften kvar. Det beslutade kyrkofullmäktige vid senaste sammanträdet.

Entréavgift togs ut under en provperiod. Nu blir avgiften permanent.

Entréavgift togs ut under en provperiod. Nu blir avgiften permanent.

Foto: MVT arkiv

Vadstena kommun2019-11-14 15:30

– Det gick igenom utan diskussion. Diskussionerna har ju förts och bearbetats i kyrkorådet så när vi kom till beslut gick det igenom, säger Berne Erlandsson, 1:e vice ordförande kyrkofullmäktige.

Under tiden från mitten av juni till och med oktober månad då man på prov tagit avgift i klosterkyrkan har det kommit in ungefär 300 000 kronor.

Olika typer av avgränsningar kring betalstationen prövades. Test gjordes med respektive utan rep som ledde besökare mot betalstationen och i kombination med skyltning.

"Det vi sett är att tydliga skyltar kombinerat med tydlig avgränsning gör att flera betalar", skriver kyrkoherde Magnus Svensson i ett e-postmeddelande där han summerar försöket med avgift. 

Av erlagda avgifter har ungefär en tredjedel vardera kommit in via kortbetalning, Swish respektive kontanter.

Att ta ut avgiften på 20 kronor har inte medfört några personalkostnader och de fasta kostnaderna har varit låga. Utifrån det bedömer Magnus Svensson att resultatet är bra. Det kostar inget att gå in för att besöka gudstjänst, kyrkliga handlingar eller för att be. 

"Vi uppskattar att vi har 300 000 besökare varje år. Av dem har sex procent betalat inträde, om vi räknar bort våra 60 000 gudstjänstbesökare", avslutar han.

Beslutet i kyrkofullmäktige gällde om avgift skulle tas ut även fortsättningsvis.

–  Själva formerna för hur det ska utföras i praktiken kommer kyrkorådet ta upp och arbeta vidare med, säger Berne Erlandsson.

Karta: Vadstena Klosterkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!