De satsar på ny konst i stan

Den moderna och samtidigt lite mer abstrakta bildkonsten får både galleri och ateljé när "Penseln och järnet" öppnar i Vadstena.

15 maj 2019 05:00

Initiativtagare är paret Elin Juberg och Mattias Svensson, sedan 2015 Vadstenabor i en andra omgång, och själva verksamma inom konst och konsthantverk. De har nu tagit över den största delen av de lokaler vid Stora torget som tidigare rymde Kulturförgreningen Ugglan.

Elin är bildhuggare i trä och blandar gärna klassiska ornament på i övrigt modernt designade möbler. Mattias jobbar med bilder i doodle-art, en konstform som från början faktiskt inspirerats av telefonklotter. Han har även slagit in på digitalt producerad konst.

När vi sedan får höra om andra inriktningar som också ska ges utställningsutrymme – bland annat avancerat glasmåleri, tatueringsmönster, hårdrocksmåleri, dataspelsgrafik – kan det väl närmast sammanfattas som en estetik i 2.0-uppdatering.

Mattias Svenssson säger i alla fall inte emot:

– Oftast ligger det i alla fall ett tekniskt och komplicerat hantverk bakom. Det ska bli kul att få visa upp även sådant som jag själv inspireras av.

– Det känns fantastiskt roligt att tillföra Vadstena något nytt och själv kunna ställa ut. Det här har jag drömt om länge, säger Elin Juberg.

Förutom en dag i veckan – då undervisar hon på Vadstena folkhögskola – jobbar hon med beställd ornamentik på heltid. "Pensel och järnet" blir nu samtidigt hennes öppna ateljé. Mattias är till vardags officer vid helkopterflottiljen på Malmen, något som han ser som en behövlig kontrast till bildskapandet.

Portarna slås upp 18 maj. Inledningsvis håller paret öppet under lördagar. Sedan utökas öppethållandet under turistsäsongen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa