Utdömt alzheimermedel fungerar – trots allt

Ett sedan tidigare utdömt medel mot Alzheimers sjukdom fungerar. Trots allt. Nu ökar hoppet för de tusentals patienter som lider av sjukdomen.

23 oktober 2019 09:24

Det var i mars som företaget Biogen avbröt studierna med den lovande substansen aducanumab då analysen visade att medlet inte hade någon effekt. Men nu visar en utökad analys att medlet fungerar enligt flera effektmått, skriver Dagens Medicin.

Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet, blir till en början förvånad över nyheten.

Det verkar väldigt lovande, även om effekten troligen inte är så stor. Det här kan bli ett jättelyft för hela alzheimerfältet och nyheten är så klart hoppingivande för patienterna, säger han till tidningen.

Aducanumab blockerar ämnet beta-amyloid, vilket enligt den så kallade amyloidhypotesen är en orsak till Alzheimers sjukdom. Men denna teori är ifrågasatt och när substansen aducanumab till synes floppade ökade tvivlen på denna hypotes ännu mer.

Enligt Kaj Blennow tar den första analysen inte nödvändigtvis ner trovärdigheten i de resultat som nu presenteras.

Nu har man tittat på ett större underlag och fynden verkar övertygande. Sedan är det så klart ett olyckligt resultat av den första analysen, säger han.
Fakta: Alzheimers sjukdom

Ungefär 100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen drabbar främst äldre personer; cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Globalt räknar man med att minst 30 miljoner människor har sjukdomen. Den har beskrivits som en av världens dyraste sjukdomar, och satsningarna på att hitta botemedel följs intensivt i finansvärlden.

Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915), som beskrev den i början av 1900-talet.

Källa: Nationalencyklopedin och Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Nilsson/TT