Tjällmos valborgsfirande ställs in helt

Vill inte försvåra släckningsarbetet, men allmänheten vill försöka fira ändå.

30 april 2019 09:53

Styrelsen för Tjällmo IF beslutade i dagarna att årets valborgsfirande ställs in.

– Det är på grund av den stora skogsbranden, säger Jonas Ericson, en av styrelsemedlemmarna. 

På sociala medier anser Tjällmobor att det är ett bra beslut, men många tycker att de ska fira valborg på något alternativt sätt.

En av dem är Tjällmobon Fredrik Söderlund som tar Tjällmo IF:s beslut med ro, men han tycker att valborgsfirandet i Tjällmo är mer än en brasa. 

– Jag förstår att kommuner och större samhällen ställer in sina firanden där den stora brasan och fyverkerierna är hela grejen med valborg. Men i ett så pass litet samhälle som Tjällmo är firandet lite mer familjärt, där en stor del är att stödja Tjällmo IF med lotterier, korvförsäljning, få lyssna på något framträdande och prata med bekanta i byn. Möta folk som man kanske bara träffar på valborg och framförallt få "prata av sig" om skogsbranden. 

Fredrik Söderlund är en av dem som på sociala medier har kommit med förslag på ett alternativt firande. 

– Istället för en vårkase så gör man något riktigt annorlunda, kanske bilda en jättering kring kasen och sjunga något enkelt eller hurra för varandra och vår bygd. 

Nu om något år borde väl alla Tjällmobor träffas och dunka varandra i ryggen efter engagemanget kring skogsbranden, menar han.

Tjällmo IF funderade men valde att inte arrangera något alternativt firande.

– Vi hade tankar på att köra valborgsmässofirande utan eld och fyrverkerier men då vi inte vet hur länge branden håller på och hur länge IP används som sambandscentral, matdepå och landningsplats för helikoptrar så vill vi inte dra dit massa bilar och folk som kan försvåra släckningsarbetet, säger Jonas Ericson. 

Fredrik Söderlund tänker sig en annan lösning på parkeringsfrågan till ett alternativt firande. 

– Det borde ju gå att hitta en annan yta. På samma sätt som man gör vid Tjällmo marknad. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Johansson