Thunberg: Varm januari tecken på klimatkris

Greta Thunberg lyfte fram den milda vintern som ett exempel på klimatförändringarna under sitt tal på Medborgarplatsen i Stockholm.

Redan i dag är konsekvenserna av den här krisen oerhört påtagliga, sade Thunberg.

14 februari 2020 12:16

Den 17-åriga klimataktivisten var dragplåster vid fredagens klimatmarsch i Stockholm, som hölls i samband med nätverket Fridays for futures 78:e skolstrejk i ordningen.

Greta Thunberg upprepade till stora delar sitt budskap från tidigare tal och intervjuer, det vill säga att makthavare inte agerar "trots att forskningen är glasklar".

Det finns ingen insikt i allvaret överhuvudtaget någonstans verkar det som. Medier, politiker och makthavare fortsätter att låtsas som att inget var fel. Men något är väldigt fel. Vi befinner oss i en akut miljö- och klimatkris, sade Thunberg.

"Påtagliga konsekvenser"

Hon tog upp den gångna månadens milda temperaturer som ett exempel på hur klimatförändringen påverkar vädret.

Medeltemperaturen i Sverige under januari månad var från fem till över tio grader över medeltemperaturen. Av de senaste tjugo åren har 19 av dem varit de högst uppmätta globalt, sade hon.
Redan i dag är konsekvenserna av den här krisen oerhört påtagliga, främst i den globala södern men även här märks det tydligt.

Ansvaret lämnas över

Thunberg riktade sig ännu en gång till de äldre generationerna.

Vi kräver att de äldre generationerna reagerar och agerar i linje med forskningen. Just nu vågar ingen prata om och på riktigt ta itu med klimatkrisen, för det är för obekvämt tycker man. Till och med det ansvaret lämnas då över på oss unga, som om det inte vore nog att vi är de som kommer att lida mest av den här krisen som äldre generationer har skapat, sade hon.

Både i Sverige och på flera håll världen över hålls manifestationer för klimatet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Paulsson Rönnbäck/TT