Stävjad attack väcker oro för våld i Burundi

Burundiska säkerhetsstyrkor dödade i tisdags 14 beväpnade män som planerade en attack i den nordvästliga provinsen Bubanza, uppger lokal polis.

23 oktober 2019 08:18

Männen hade "för avsikt att upprepa slakten i Ruhagarika", säger polisens talesperson Moise Nkurunziza till landets statliga mediebolag RTNB. Uttalandet syftar på en attack som i fjol skördade 26 människoliv och ägde rum strax innan en folkomröstning om en omstridd ny författning vilken tillät president Pierre Nkurunziza att kandidera till ytterligare två sjuåriga mandatperioder.

Detaljerna kring tisdagens sammanstötningar är oklara, men efter attacken i Ruhagarika 2018 menade boende att gärningsmännen velat avskräcka de som hade för avsikt att stötta presidenten vid valurnan.

FN varnade förra månaden i en rapport för ökade våldsamheter i Burundi i samband med upptakten till nästa års val. President Nkurunziza framställs enligt FN:s utredare allt oftare som "gudomlig" i partiets propaganda samtidigt som säkerhetsstyrkor, polis och Imbonerakure, ungdomsförbund till regeringspartiet CNDD-FDD, regelmässigt begår grova övergrepp mot politiska motståndare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters