Rekordmycket vatten i Djävulens Gryta

Den sju meter djupa jättegrytan Perkils Kättil från istiden töms på vatten av ideella lokala krafter.

28 maj 2019 16:26

I skogen norr om Tjällmo, där väg 211 tar av mot Lemneå och där Annsjön skymtar från vägen, ligger Perkils Kättil ”Djävulens Gryta". En av Sveriges största jättegrytor. 

Jättegrytan är totalt tolv meter djup, men de fem första meterna saknar en del av väggen vilket mer ger intrycket av en bergsskreva Resterande sju meter är intakta och på det bredaste stället mäter jättegrytan fyra meter i diameter. 

Med tiden brukar den fyllas med vatten. Tjällmobon Sven-Erik Larsson har tidigare hjälpt till att tömma jättegrytan på vatten. Enligt honom har den nått rekordnivåer i år.

– Jag var här med min hund för någon månad sedan då var vattennivån ändå lite högre än idag och hunden kunde utan problem dricka vatten ur jättegrytan, det hade till och med runnit över så det var en blöt pöl på marken. 

Jättegrytan skapades på istiden av en vattenvirvel i en isälv. Den kraft som virveln skapade drog med sig stenar och stenblock som nötte ur berget nedåt och bildade den grytformade urgröpningen som man kan se än idag. 

På tisdagsmorgonen samlades Conny Bengtsson, Conny Björn, Sven-Erik Larsson samt Torgny Carlsson för att gemensamt påbörja det ideella arbetet med att tömma naturmonumentet. 

Sven-Erik har vid tidigare tillfällen fått låna en större pump av brandkåren, då tog arbetet ungefär en timme. Denna gång har de två dränkbara pumpar av mindre modell. 

– Jag har räknat med att vi blir kvar här i ungefär sex timmar, så jag hoppas ni har ordentligt med matsäck med er, säger han och skrattar. 

Maskiner och material har de lastat på en fyrhjuling. De har parkerat bilarna 300 meter ifrån jättegrytan. Utrustningen innefattar bland annat ett elverk, två dränkbara pumpar, flera meter plattslang samt några dunkar med bränsle. 

Två gånger Conny och Sven-Erik leder arbetet genom den lokala Hembygdsföreningen och Torgny Carlsson, som är lokal hantverksentreprenör, har stöttat arbetet genom att låna ut en del maskiner. 

– Jag har stöttat fler föreningar i Tjällmo och tyckte att jag även kunde hjälpa Hembygdsföreningen. 

Vem eller om någon egentligen har ansvar för att utföra liknande arbete vet de inte, men Sven-Erik tror att tömningsarbetet kan resultera i att platsen blir ett mer attraktivt besöksmål. 

- Östgötaleden passerar förbi här, och det är ju mycket roligare att titta på jättegrytan när den är tömd än nu när den ser ut som en vattenpöl, det blir svårt att förstå att den fortsätter sju meter till neråt.

Vid klockan halv fyra packades utrustningen ihop och arbetet avslutades. 

- Pumparna orkar inte mer så vi får ge oss nu, säger Conny Bengtsson. 

Vattennivån sänktes med cirka fem meter och det urpumpade vattnet hade i det närmaste skapat en bäck som rann längs stigen bort från jättegrytan. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Johansson