Polisens råd: Sluta använda bangers

Polisen får fler samtal om smällar än tidigare i Linköping efter den senaste explosionen i stan. "Vi försöker att åka ut på allt."

Natten mot tisdagen exploderade det föremål som hittats på Garnisonen och som fått nationella bombskyddet att rycka ut. Händelsen – och historiken av detonationer i Linköping från året – har märkts av hos polisen.

– Vi får in fler samtal nu än tidigare, om smällar som hörts i olika delar av Linköping. Det har absolut märkts av en ökning efter den senaste händelsen, säger presstalespersonen Åsa Willsund.

På onsdagskvällen ryckte polisen ut till Skäggetorp, efter att flera personer ringt in och berättat om högljudda smällar i stadsdelen. Polisen hittade inga spår efter en explosion, men enligt Åsa Willsund var det troligtvis en så kallad banger som exploderat.

– De som smäller bangers gör det kanske för att skrämma andra. Men de som tycker att det är roligt är ganska ensamma om att tycka det.Jag tycker att de borde sluta.

Åsa Willsund skickar en extra hälsning till de personer som använder bangers.

- De är olagliga att föra in över Sveriges gränser, det är till och med svårt för företag som sysslar med pyroteknik att göra det. Den som använder bangers gör sig skyldig till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och det finns fängelse i straffskalan, om man blir dömd. Det tänker nog inte så många som använder bangers på.

Hur ofta åker ni ut till platsen när larm om smällar kommit in?

– Vi försöker att åka ut på allt. När människor ringer oss och är oroliga försöker vi att komma ut, för att visa att vi finns och för att sprida lugn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa