Arbetet med att vaccinera djuren inom vaccinationsområdet kring Omberg efter mjältbrandsutbrottet flyter på bra.

– Vi ligger lite före i planeringen. Det känns bra att vi kan ge djuren skydd från mjältbranden så fort som möjlig, säger Robert ter Horst.

Han säger att det gått så bra tack vare att djurägarna ställer upp så mangrant, i kombination med att Jordbruksverket haft en bra struktur redan från början inför den stora vaccineringen.

Artikelbild

| Vaccinering. Robert ter Horst, insatschef på Jordbruksverkets operativa ledningscentral i Ödeshög.

– Vi har nu hunnit börja med den andra omgången av vaccinering av de djur som vår operativa ledningscentral prioriterar för en andra vaccinering, säger han.

Han berättar att man också påbörjat vaccineringen av ett fåtal hästar.

– I första hand prioriterar vi idisslare. Nu när vaccineringen gått så bra vaccinerar vi även hästar, säger Robert ter Horst.

Den beräknade antalet djur som skulle vaccineras var från början 4000. Efter en mer exakt beräkning är det nu klart att det handlar om sammanlagt 3000 djur som ska vaccineras omkring Omberg.

– Vi har fått in ytterligare fyra döda djur. Två rådjur där analysen visade att de inte dött av mjältbrand. De andra två djuren väntar vi på provsvar om, säger Suzann Järnberg, insatschef på Jordbruksverkets.