Oro för ökade spänningar i Tchad

Spänningarna i Tchad riskerar att förvärras av president Idriss Débys senaste åtgärder för att sätta stopp för etniska sammandrabbningar i landets östra delar, befarar människorättsorganisationer.

23 augusti 2019 08:53

I måndags meddelade president Déby att 5 000 soldater ska skickas till de oroliga områdena. Samtidigt utlyste han ett nödläge i provinserna Sila och Ouaddai där många har dödats de senaste veckorna.

Vid ett besök i Sila, där fler än 50 människor dödats den senaste tiden, uppmanade Déby till avväpning av alla civila och gav militären rätt att skjuta mot bråkmakare.

Konflikter mellan nomader och bofasta jordbrukare har pågått i flera år och handlar ofta om betesmark och förstörda grödor. Ibland leder konflikterna till våldsamma sammandrabbningar.

Samtidigt som parlamentsledamöter hyllar beslutet finns det människorättsaktivister och även vissa personer inom militären som uttrycker oro för att uppmaningen kommer att missbrukas och förvärra konflikten ytterligare.

Presidentens uttalande är "en uppmaning att döda civila", enligt den tchadiska människorättsorganisationen CTDDH.

"Ansvaret för det massmord som förbereds kommer att ligga hos president Déby", skriver organisationen.

Förutom det utlysta nödläget som ska gälla i tre månader gäller även ett lokalt utegångsförbud, en stängning av Tchads gränser mot Sudan och Libyen samt förbud att köra motorcykel, som ofta används i samband med attacker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP