Nu är det sluthängt vid bardisken

För att begränsa smittspridningen införs strängare regler för landets alla restauranger, barer och kaféer. De nya reglerna kan börja gälla redan på onsdagen.

Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord. Ingen barservering, inget häng, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens nya föreskrift riktar sig mot all verksamhet där man serverar mat och dryck och är tillståndspliktig enligt livsmedelslagen – exempelvis barer, krogar, kaféer, restauranger och nattklubbar. Den kan börja gälla redan under onsdagen.

Vi inser att det här är ett beslut som kan drabba väldigt hårt, men vi gör det för att vi ser det som nödvändigt för att hålla smittspridningen på en absolut lägsta nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Smittskyddsläkaren kan stänga

Enligt Johan Carlson måste alla innehavare göra en plan för hur man kan minska smittspridningen.

Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger han.

Den nya föreskriften kopplas till smittskyddslagen, vilket innebär att regionens smittskyddsläkare i samråd med kommunen kan stänga verksamheten om den inte uppfyller kraven.

De barer som har sittplatser kan fortsätta med det. Det är inte en nedstängning av barer, säger Carlson.

"Utspridning av gästerna"

TT: Finns det några restriktioner när det gäller storleken på de sällskap som går ut för att äta tillsammans?

Man får titta på lokalerna och de lokala förutsättningarna. Idén är att det ska vara en utspridning av gästerna. Är det trånga lokaler kan man naturligtvis inte trycka in för många människor.

TT: Vad gäller för snabbmatställen och hamburgerkedjor?

Det är samma sak överallt, alltså servering vid borden och sittande gäster, svarar Carlson.

TT: Dans?

Vi har inte särskilt reglerat danstillställningar, men i den mån man har sådan verksamhet och dessutom serverar mat är det bara tillåtet om gästerna i lokalen sitter och äter mat och dricker, och då räknar vi med att dans på det viset försvinner.

Hårt drabbad bransch

Beslutet kommer att påverka många företag och anställda runt om i landet, i en redan hårt drabbad bransch, konstaterar Lena Hallengren:

Men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs för att begränsa smittspridningen.

För att minska de ekonomiska konsekvenserna för företagen har regeringen presenterat olika åtgärder, exempelvis slopat sjuklöneansvar och möjlighet att få anstånd med skatteinbetalningar i ett år.

Fakta: Så krubbar du på rätt sätt

TT har kontaktat Folkhälsomyndighetens juridiska avdelning för att i form av frågor och svar definiera vad de nya restriktionerna innebär:

Fråga: är det tillåtet att på exempelvis en hamburgerrestaurang först beställa vid disken och sedan sätta sig och invänta servering, eller ska beställningen också ske vid bordet?

Svar: restaurangerna ska i första hand se över hur de i sin egen verksamhet kan förhindra smittspridning. Om det är möjligt att utan trängsel och köer låta gästerna beställa och hämta sin mat vid en disk går det bra. Maten ska dock ätas vid ett bord.

Fråga: kommer det att vara tillåtet med bufféer, där man tar maten och sedan sätter sig?

Svar: under förutsättning att besökare kan plocka sin mat utan att trängas eller köa ska det vara möjligt.

Fråga: kan jag köpa min kaffe och bulle vid disken på ett kafé och sedan sätta mig vid ett lämpligt bord?

Svar: ja. Men du får inte stå och trängas i kö framför disken med andra besökare för att få beställa eller vänta på ditt kaffe.

Fråga: får jag sitta och äta vid bardisken, om det finns barstolar?

Svar: om det är möjligt att utan trängsel och köer låta gästerna sitta och äta vid bardisken går det bra.

Fråga: kommer gatukök att få fortsätta servera genom luckan?

Svar: ja, det går utmärkt så länge som kö framför gatuköket undviks.

Fråga: vad gäller vid uteserveringar?

Svar: samma regler som för inomhus.

Fråga: kommer det att vara tillåtet att köpa take away?

Svar: ja.

Fråga: vad gäller för brickluncher, där man hämtar maten, betalar och sedan sätter sig?

Svar: under förutsättning att besökare kan hämta sin mat utan att trängas eller köa ska det vara möjligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa