Svårsläckt brand i Stora Teatern

Stora Teatern från 1908 drabbades av en brand på torsdagsmorgonen. Ett blixtnedslag kan ha orsakat branden.

29 augusti 2019 05:50

Vid halv fem på torsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Stora Teatern i centrala Norrköping. På plats kunde man konstatera att det handlade om en vindsbrand. Lågor slog ut ur byggnaden och det kom en kraftig rökutveckling från taket.

Räddningstjänsten gick ut med en varning där man uppmanade Norrköpingsbor att stänga dörrar och ventilation. Polisen var också snabbt på plats och spärrade av ett stort område.

Flera stationer fick jobba med branden som var svårsläckt då byggnaden är över 100 år gammal.

– Det är ett otroligt energikrävande och tufft arbete när det brinner i taket och man måste ha invändig släckning. Det är ju en komplicerad byggnad, sa Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten, i samband med arbetet.

Redan klockan 23.45 på onsdagskvällen fick räddningstjänsten ett automatlarm från Stora Teatern. Vid en kontroll av byggnaden hittades dock ingen brand och brandbilarna åkte igen.

– Man åkte ut och då såg man ingenting. Orsaken var okänd, sa Martin Eriksson, operatör vid räddningstjänsten.

Enligt vittnesuppgifter skulle byggnaden drabbats av ett blixtnedslag.

– Från mitt fönster kunde jag cirka klockan 23 se hur blixten slog ner i byggnaden. Brandlarmet tjöt sedan hela natten, sa David från Stockholm, som övernattade på hotell President precis intill teatern.

Polisen inledde en förundersökning om mordbrand, men den lades ner under torsdagen sedan man kommit fram till att ett blixtnedslag klockan 23:37 ska ha varit orsaken till branden.

– Vi har ännu inte hunnit prata med alla som var på plats under den första kontrollen på teatern så jag kan inte svara exakt på vad som kontrollerades och om det redan då fanns en brand som missades. Men vi kommer såklart att jobba vidare med att utreda vad som hänt, säger Per Nisser, insatschef på räddningstjänsten.

Efter fem-sex timmars intensivt arbete började räddningstjänsten få kontroll på branden. Man hade lyckats begränsa branden till den högra flygeln intill entrén.

– Det har varit ett tufft jobb, men det har ju varit framgångsrikt i och med att byggnaden gått att rädda, sa Mikael Kalered.

– Taket har brunnit igenom helt och hållet, men sedan vet jag inte hur mycket vatten som har använts och vilka skador det blivit av det, sa Kalered vidare.

Medan räddningstjänsten jobbade med att släcka branden kom fler Norrköpingsbor till platsen - många var oroliga över den ikoniska byggnaden.

– Ett hus är alltid ett hus, men teatern har varit ett kraftcentrum för Norrköpingsborna i över 100 år ... så jag blev mycket berörd när jag hörde om det här. Nu känner jag stor tacksamhet mot räddningstjänsten och lättnad över att branden trots allt verkar vara begränsad, sa Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande.

Flera anställda vid teatern kom också för att titta. Pia Kronqvist, vd för Scenkonstbolaget i Östergötland, var tidigt på platsen. Efter en första husesyn efter släckningen var det en lättad Kronqvist som kunde konstatera att skadorna var begränsade.

– Som tur var så har det brunnit i den del där publiken går in och ut. Hela salongen är intakt, även om den varit rökfylld, sa hon. 

Det inplanerade repeterandet inför föreställningen Faust II fick byta lokal, men i övrigt ska inte teaterverksamheten påverkas så mycket av branden.

– Det är ju svårt att veta när vi får komma in i teatern. Men jag tror att vi kan hålla premiär som planerat den 21 september, sa Pia Kronqvist.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen