Folkfest när Bob Marley hyllades

För 38e året hyllades på lördagen reggaeartisten Bob Marley på festivalen i Skärblacka. Folkfesten lockade i år uppskattningsvis runt 4 000 personer – något arrangörerna tackade det fina vädret för.

11 maj 2019 21:00

Det vimlade av barnfamiljer, unga och gamla vid Folkets hus i Skärblacka på lördagen då Bob Marleys minneskonsert traditionsenligt arrangerades. Maria Strid, ordförande i föreningen Blacka Musik som står bakom festivalen, konstaterade glatt att de i år kan ha slagit publikrekord med de uppskattade 4 000 besökarna.

– Jag tror det beror på vädret och att vi varit mer aktiva i sociala medier. Och det är väldigt många fler som kommit tidigt i år också!

Det som startade som ett då relativt okänt reggaebands hyllning till den bortgångne artisten Bob Marley på en gata i Skärblacka har blivit till en mycket uppskattad folkfest. Om den utvecklingen kunde 74-årige Kurt Andersson berätta, som besökt festivalen nästan varje år sedan början på 1980-talet – trots att han egentligen inte är någon reggaefantast.

– Men jag är allmänt intresserad av musik och det här är en del av Skärblacka, sa han.

Några andra festivaler går han inte på, förutom någon jazzfestival då och då, men denna besöker han gärna då publiken är så pass blandad.

Några som däremot var där för första gången var medlemmarna i bandet Lili & The Ugly Souls. Att få komma och spela på festivalen kändes mäktigt, berättade de.

– Det här är en sådan historisk plats, det är ju reggaens huvudstad i Sverige, sa bandmedlemmen Amanda, eller "Beenie Mandy".

– Vi har ju hört om den här fina traditionen och det är verkligen en skön stämning här. Det är häftigt att se hur reggaen är en sådan del av kulturen, sa Linnea Lidberg.

Från nya till veteraner – upphovsbandet Kalle Baah var självklart också på plats för att spela.

– Det började ju 1981, Marley dog mitt i veckan och på lördagen satte vi bara ut grejerna på gatan och körde – vi ville hedra Marley, berättade Pelle Johansson.

– Vi tyckte det var häftigt att folk stannade till och vi spelade längre än vi kunde, nu behöver vi inte det, sa han med ett skratt.

Nu är festivalen en tradition och för många Skärblackabor har den funnits hela deras liv. Systrarna Felicia och Evelina Rosell har besökt den varje år så långt tillbaka de kan minnas.

– Det är en tradition, man träffas, umgås och grillar, sa Evelina.

– Och det betyder väldigt mycket för Skärblacka, folk kommer hit överallt ifrån och det är så mycket kärlek!

Maria Strid uppgav att man gärna ser att festivalen fortsätter att växa, men att det då skulle krävas fler som hjälper till. Utrymmet är hon inte orolig för:

– Det finns ju fortfarande lite gräsyta kvar, sa hon med blinkning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson