"Det blev ingen fullbordad våldtäkt tack vare dem"

"Deras insats var direkt avgörande för att den här kvinnan inte skulle bli utsatt för en brutal våldtäkt", säger

områdespolisen Benjamin Prom.

12 januari 2019 17:30

Han var med och grep gärningsmannen sedan Saga Helin och Johanna Karlsson hade avbrutit våldtäkten vid Matteus kyrkogård strax före klockan halv tre på natten till den 11 november.

– De ringde och sade att de hade avbrutit en våldtäkt och hade målsägaren i sin bil. De berättade hur han såg ut och vad som hade hänt. Vi åkte dit och sökte i området och stötte på honom. Jag var först fram till honom och var med när han greps så jag var i högsta grad inblandad i gripandet, säger Benjamin Prom.

Den 23-årige gärningsmannen greps i anslutning till brottsplatsen vid Matteus kyrkogård.

Benjamin Prom har nominerat Saga Helin och Johanna Karlsson till årets medborgarmedalj.

– Det blev ingen fullbordad våldtäkt tack vare dem. De avbryter honom när han bokstavligen är i full färd med att våldta henne. Det var väldigt bra gjort, säger han.

Polisens råd till vittnen till grova brott är att de ska vara varsamma och ringa polisen direkt.

– Men om man gör bedömningen att man vågar ingripa så ska man göra det, men man gör det med sin egen säkerhet som risk. I det här fallet var det en uppenbar risk, säger Benjamin Prom.

Tjejernas rådiga ingripande som ledde till att gärningsmannen direkt kunde gripas har lett till att förundersökningen lett fram till åtal och en fällande dom. På fredagen avkunnade Norrköpings tingsrätt domen. Den 23-årige mannen döms för försök till våldtäkt till 1,5 års fängelse och utvisning i fem år. Han ska också betala ett skadestånd på 53000 kronor till brottsoffret, enligt hans försvarsadvokat Johan Ritzer.

– Min huvudman har hela tiden nekat till brott, men jag vet inte ännu om han vill att vi ska överklaga domen, säger Johan Ritzer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa