Är det Sveriges fulaste nybygge?

Vilken är egentligen Sveriges fulaste nybygge? Den frågan ställer sig Arkitekturupproret. Med bland de nominerade finns Comfort Hotel i Norrköping.

1 november 2016 11:15

Arkitektupproret beskriver sig själva som "en folkrörelse som började som en Facebookgrupp 2016". Idag har Arkitektupproret både en Facebookgrupp – "Arkitektupproret" – med 12 000 medlemmar, en systergrupp i Finland och en hemsida. Målet för Arkitektupproret är, enligt hemsidan, att få vackrare arkitektur i Sverige och ett steg i detta är att i respektive kanal lyfta fram lyckade nybyggnationer – och misslyckade sådana.

För att markera och visa upp de byggen som de klassar som misslyckade har Arkitektupproret i år presenterat ett eget pris: Kasper Kalkon-priset. Tio byggnader har under oktober nominerats av Facebookgruppens medlemmar när de ombetts rösta fram årets fulaste nyproduktion i Sverige.

Ett av husen: Comfort Hotel i Norrköping. Nomineringen till Kasper Kalkon-priset lyder som följer:

– Kontraster kan i vissa fall vara okej, men här saknas allt som heter balans, respekt och stil.

Priset som delas ut den 29 november, samma dag som det betydligt mer kända Kasper Salin-priset, vill visa på missnöjet över att enbart en viss arkitektonisk stil vinner priser.

– Det visar sig ofta handla om ren ryggdunkning “stjärnarkitekter” emellan, skriver gruppen.

Man måste vara medlem i Facebookgruppen för att vara med och utse det "fulaste" huset. I framtiden hoppas de kunna dela ut ett pris med högre status, men menar att det än så länge saknas kandidater för att det ska vara möjligt.

HÄR kan du hitta mer information om Facebookgruppen.

Peter Bodefalk, fastighetsägare och ansvarig för bygget, håller inte med om kritiken och säger till 24nt att man på ett bra sätt fått fastigheten att smälta in i den länga av 1700- och 1800-tals byggnader som är en del av hotellet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa