Som vi tidigare berättat ska hon nu engagera sig på heltid i regionpolitiken från sin position som tredje vice ordförande för regionstyrelsen.

Tidigare i år valde hon att inför den nya mandatperioden att kandidera till regionen istället för till Motala kommun, där hon varit tekniska nämndens ordförande.

– Den nämnden skulle ju delas upp enligt den nya organisationen och då kändes det naturligt att byta. Att jag skulle få ett tyngre uppdrag i regionen var inte direkt oväntat. Hade miljöpartiet hamnat i opposition så hade jag blivit gruppledare, säger Agneta Niklasson.

Det gamla regionstyret med S, L, C och MP fortsätter, men får nu agera i minoritet. Och även i nämnderna sedan M, KD och V ingått valteknisk kartell.

– Det har Sverigedemokraterna vunnit på. Nu får de vågmästarställning överallt. Därför är det nu viktigt att hitta breda lösningar för långsiktiga och viktiga beslut.

Som exempel nämner Agneta Niklasson miljöfrågor, kompetensförsörjningen till vården och en vårdbudget i balans. Hon betonar även vikten av att Universitetssjukhuset kan behålla sin spetskompetens.